Skal kjøkkenet ditt byttes ut? Kanskje har du bladd litt i kataloger, beundret venners lekre kjøkken og fablet om fancy koketopper og benkeplater allerede, men nå er tiden inne for å sette all inspirasjon og drømmer ned på papiret, og ende opp med en fiks ferdig planlagt kjøkkenløsning.
Det er mange leverandører å velge mellom, og mange av kjøkkenløsningene kan se like ut på overflaten. Har du muligheten, bør du ta en runde til flere kjøkkenutstillinger, slik at du vet hva de i praksis kan by på. Det er også greit å teste ut hvor godt skuffene glir og hvordan fronter og benkeplater føles å ta på før du tar de viktige valgene. Et kjøkken skal vare i mange år, og da er det essensielt at du blir fornøyd med den endelige løsningen.
Mange av kjøkkenleverandørene, for eksempel HTH og Ikea, har egne tegneprogrammer hvor du kan plotte inn mål av kjøkkenet ditt og selv plassere inn moduler samt velge fronter og benkeplater. Alternativet er gjerne å kontakte en kjøkkenleverandør, som så hjelper deg med å tegne opp kjøkkenet etter dine ønsker.
– De fleste overlater tegneprosessen til interiørselgerne våre – det er en tjeneste vi gjør sammen med kunden, sier Kristine Bure, leder for utdanning og utstilling hos HTH.
– Noen kommer hit og aner ikke hvor de skal begynne, mens andre tropper opp med en skisse hvor de har plottet inn alle skap og skuffer på forhånd, forteller Linn Helen Bjørkli Karlsen hos Huseby i Oslo. Som interiørkonsulent hjelper hun folk med å planlegge og tegne opp kjøkkenløsninger for deres behov.
Pluss og minus
– Tenk igjennom hva du liker og misliker med ditt nåværende kjøkken før du kommer, og ta med
![]() |
Linn Helen Bjørkli Karlsen hos Huseby i Oslo |
mål på kjøkkenet, gjerne i form av en plantegning som viser plasseringen av vinduer og dører. Det er også viktig å stille med et åpent sinn. Du kan få et mer funksjonelt kjøkken hvis du er villig til å prøve nye løsninger, og ikke bare tenker «men slik har vi jo alltid hatt det», mener Bjørkli Karlsen.
– Det viktigste er å tenke praktisk, brukervennlig og funksjonelt, så kan du krydre med personlig stil etterpå. Om du vil ha et oversiktlig kjøkken, kan du gå for mye åpne hyller, slik at du ser hvor alt er til en hver tid. Du kan også løse det ved å droppe overskap og mye høyskap midt i kjøkkenet, da får du mer luft og oversikt, foreslår Kristine Bure hos HTH.
– Se for deg hvordan dere jobber på kjøkkenet. Hvor mange er vanligvis i sving samtidig? God arbeidsflyt er viktig, og koketopp/komfyr, vask og kjøl/frys bør ikke stå for langt ifra hverandre. Kjøkkenet er et bruksrom, og det må være gjennomtenkt, påpeker Bjørkli Karlsen.
Kristine Bure mener du også bør tenke igjennom bruk av materialer, og ikke bare det estetiske: – En aktiv familie som ikke er spesielt glade i å vaske, holde det ryddig eller vedlikeholde for eksempel en flott treplate, bør ta hensyn til dette når de kjøper nytt kjøkken, sier hun.
Kjøkkenet ditt bør ha nok av benkeplass, særlig ved siden av koketopp og i forbindelse med vask og oppvaskmaskin. Du skal enkelt få tak i ting du trenger underveis i matlagingen, så prøv å visualisere hvor du helst vil ha tørrvarer, kjeler og glass for at ingen skal gå i veien for hverandre.
– I store kjøkken bør de sentrale funksjonene ligge i nærheten av hverandre, altså vask, oppvaskmaskin, kokeplate og kjøleskap. Sonedel kjøkkenet slik at hver del har sin funksjon, sier Bure.
– Og vær forsiktig med hva du plasserer i hjørnene. Verken koketopp, komfyr eller oppvaskmaskin bør stå i et hjørne, for da kan bare én person holde på om gangen, og det blir vanskelig å nå skapene på den andre siden når oppvaskmaskinen står åpen. Oppvaskmaskinen bør for øvrig stå på linje med vasken og ikke så langt ifra, ellers må du bære dryppende våte tallerkner over gulvet for å få dem inn i oppvaskmaskinen, forklarer Bjørkli Karlsen.
Kjøkken med fronter i Dekor Hvit Høyglans fra HTH – noen av frontene har her fått en foliert «tatovering». Foto: HTH
Nye trender
De siste fem årene har trenden vært å gjøre alt mer tilgjengelig og brukervennlig på kjøkkenet:
– Stekeovnen har kommet opp i en mer ergonomisk riktig høyde, oppvaskkummene har blitt større, med plass til store fat, og vi vil ha skuffer i stedet for skap med hyller. Å plassere alle høyskapene på én vegg, er også blitt en trend. Folk vil gjerne ha underlimt vask og koketopp, for da blir rengjøringen lettere, sier interiørkonsulenten fra Huseby. Hun mener det er viktig å sørge for at dine nye skap og skuffer tåler mye vekt, og at dempingen er god.
– Folk er generelt mer opptatt av at kjøkkenet skal være holdbart og av god kvalitet, og velger derfor mer lettstelte og vedlikeholdsfrie materialer som for eksempel stein og corian i benkeplatene, forteller Bure.
– Det er mye lekkert innen fronter og benkeplatert, men det nye kjøkkenet blir fort dyrt, særlig hvis du forelsker deg i det mest eksklusive? Hva er det viktigst å legge penger i?
– Jeg hadde kjøpt fjonge fronter i stedet for en eksklusiv benkeplate. Benkeplaten er mye lettere å bytte ut senere, og det er tross alt frontene som gir hele det visuelle uttrykket til det nye kjøkkenet ditt, mener Linn Helen Bjørkli Karlsen hos Huseby.
– Jeg ville gått for en god benkeplate. Det er den du jobber på og som blir mest slitt, sier Kristine Bure hos HTH.
Vanlige kjøkkenfeil
Det er et par huskeregler du bør ta med deg før du begynner å planlegge kjøkkenet i detalj. Her er de vanligste feilene nordmenn gjør når vi setter oss ned og skal være kjøkkenarkitekter:
– Vi ser at mange feilberegner hvor mye benkeplass som faktisk trengs til matlaging. Hvitevarer, komfyr og oppvaskkum plasseres for tett på hverandre, sier kjøkkenansvarlig Jenny Nordendahl i Elkjøp.
Med sine Epoq-kjøkken er Elkjøp et av de ferskeste tilskuddene til selvtegnerkjøkken. Satsingen økes fremover og kjeden regner seg som en konkurrent til Ikea.
Nordendahl anbefaler at arbeidsområdet mellom komfyr og oppvaskbenk bør være minst 80 centimeter langt, men gjerne 140 hvis du har plass.
– Ikke alle maskiner trenger å stå fremme. For eksempel vil mikrobølgeovn i veggskap frigjøre plass, påpeker hun.
– Den kanskje vanligste feilen folk gjør med kjøkkenets utseende er å vente med valg av vifte til slutt. Særlig i åpne kjøkkenløsninger er viftens form, fasong og farge så viktig for helhetsinntrykket at den bør være noe av det aller første du tenker på, sier Nordendahl. Også for ventilasjonsvifter er funksjonalitet viktig. Jo flere bøyer på røret, desto større motstand får luften på veien ut og avtrekkskapasiteten reduseres.
– Ikke plasser avtrekksviften så lavt at du mister oversikten over grytene.
Kilde: Newswire