Skreddersydd nostalgi

Nytt kjøkken i et hus fra århundreskiftet? Ja visst lar det seg gjøre å benytte high-tech og supermoderne design. Men aller vakrest blir det med et nybygd kjøkken i samme stilart som huset.

 

Det lyse, moderne og eksklusive bondekjøkkenet har vedovn, svart benkeplate i skifer, ventilatorhette i country-look med innebygd vifte, og kjøkkenskap bygget på stedet med sprossede vitrinedører. Skapdørene ligger på innsiden, og i flukt med skapstammen.

 

Akkurat slik så det eksklusive herregårdskjøkkenet ut på 1700- og 1800-tallet. For å understreke det tradisjonelle utseendet ytterligere, er dørene håndmalte. Men noen moderne detaljer, som den nedfelte koketoppen og de blanke kranene, markerer at kjøkkenet er bygd i dag, og ikke for hundre år siden.

 

En kontrast til koketopp og rustfri ovn, er den smale jernkomfyren.

Skulle strømmen gå, så er det i alle fall én varmekilde som fungerer.

Over komfyr og benkeplate er det satt opp hvite keramiske fliser med avfasede kanter. Denne modellen, med en overflate full av liv, var rundt forrige århundreskifte et vanlig syn på Paris og Londons undergrunnsstasjoner.

 

Noen steg unna komfyr og ventilatorhette, er det en dobbeltkum i porselen, og flere over- og underskap som er bygd sammen med to høyskap. Det ene har åpen frastillingsplass og doble speildører med vitrinekryss. Dalby-kjøkkenet produseres i fem duse farger, fra dunhvitt til røykgrått.

 

Nær alt

Kjøkkenet har dører som ligger på innsiden, og i flukt med skapstammen. Kjøkkenmodellen heter Dalby, og kommer fra Kvänum.

Ventilatorhetten har innebygd Miele-vifte type DA 362.

Den 80 centimeter brede komfyrtoppen er nedfelt i skiferbenkeplaten, og av type Miele KM 350.

Stekovnen, har et volum på 50 liter, og heter Miele H383.

De keramiske flisene er i størrelse 10 x 20 centimeter.

Vedovnen er en Viking 30 centimeter.

bildetekst

 

 

bildetekst

Håndverk på høyt nivå, speildører med vitrinekryss er en av mange detaljer.

 

bildetekst

Høyskap med frastillingsplass.

 

 

bildetekst

Smijernskomfyren Viking 30, har kokeplate og ovale hull på platetoppen som forhindrer overoppheting på sidene. Innvendig er komfyren kledd med varmebestandige teglstensfliser.

 

bildetekst

Den doble porselenskummen er 90 x 50 centimeter, og produsert av Gustavsberg. Den har plass til store kjeler og gryter. Armaturen er forkrommet, og av typen Madison/Dornbracht fra Gustavsberg. Benkeplaten er i ask. Knottene på skapdørene i oksidert messing.

 

 

Nytt i gammel stil

Leter du etter håndsmidde spiker eller andre tidsriktige detaljer? Det finnes forretninger som har spesialisert seg på gamle bygningsdetaljer. De henter materialer blant annet fra nedrivingstomter, setter dem i stand, og selger dem til gjenbruk.

 

Forbrukerinfo:

Bosch: 815 32 800

Gustavsberg: 67 97 82 50

Josef Davidssons Eftr:  0046 371-200 01

Kvänum: 22 04 85 10

Marbodal: 69 20 52 52

Mora Armatur: 55 10 51 33