Proffens kjøkken

Med fire barn og en brennende interesse for matlaging både profesjonelt og privat vet Helena Lidfeldt hvor viktig det er å ha et praktisk og lettstelt kjøkken.

Sammen med en partner driver svenske Helena Lidfeldt cateringfirmaet Helsoköket. I tillegg til catering til bedrifter og private lager de også hver dag varm lunsj til 270 barn på Lännersta skole utenfor Stockholm. Og riktignok er familien Lidfeldts kjøkken romslig, men for tilbereding av maten til elevene har de heldigvis tilgang til skolekjøkkenet. Så hjemme i villaen skal det ”bare” lages mat til seks personer – fire barn i alderen 1 til 14 år og to sultne foreldre.
Da huset ble renovert og ombygd for seks år siden, sto et romslig og sentralt plassert kjøkken høyest på ønskelisten.
– Vi ville at kjøkkenet skulle være hjemmets hjerte, sier Helena.
Og slik har det blitt. Både fra hallen og stuen har man direkte adgang til kjøkkenet. Gulvplass og takhøyde skaper en herlig romfølelse, og en original vindusløsning gjør at det kommer inn mye lys – fra tre kanter.

Matlaging for og med mange

Helenas fem på topp i kjøkkenet:
*Størrelsen og romsligheten
* Plasseringen i huset
*70 cm dype benkeplater
* Eikefrontene – ingen fettmerker synes
* Kjøkkenmaskinen – som alltid står framme

I dette kjøkkenet kan mange lage mat samtidig. Det var et viktig moment da kjøkkenet ble planlagt.
Arbeidsbenkene er romslige og hele 70 cm dype. Det er praktisk, for da kan brødrister og kjøkkenmaskiner alltid stå fremme. Benken mellom komfyr og oppvaskkummer, som brukes mest, er i grå laminat. De øvrige benkeplatene, som fungerer mer som avlastningsplass, er i massiv eik. Over benkene er det hvite, blanke 5×5 cm fliser. Over komfyren er det bygd en smart nisje hvor oljer og annet som brukes ofte, er innenfor rekkevidde.

Eik og rustfritt
Skap- og skuffefronter i eik var et praktisk valg med mange barn i huset: – Man ser jo ikke små slitasje- og fingermerker like tydelig på treverk, mener Helena.
Dessto flere fingermerker blir det på de rustfrie kjøle- og fryseskapdørene, men de er enkle å tørke av.
– Jeg er veldig fornøyd med hele kjøkkenet bortsett fra gulvet. Jeg skulle gjerne erstatte laminatbelegget med gulvfliser – iallfall i arbeidsdelen av kjøkkenet, sier Helena.

Helenas fem på topp i kjøkkenet:

*Størrelsen og romsligheten
* Plasseringen i huset
*70 cm dype benkeplater
* Eikefrontene – ingen fettmerker synes
* Kjøkkenmaskinen – som alltid står framme