Nytt kjøkken på 1-2-3

Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen for å få et nytt kjøkken. Med enkle grep kan du friske opp og fornye mye.

Å skifte ut en hel kjøkkeninnredning er en investering de færreste kan ta seg råd til, særlig når argumentene bare er at man er lei utseendet på rommet. Men du kan forandre kjøkkenet med enkle grep ved å fornye frontene.

– Det kan gjøres på mange måter. Den enkleste er å skifte håndtak. Dette er raskt og enkelt, men kan samtidig fornye kjøkkenet, sier Lena Groven Løkslid. Hun er utdannet interiørkonsulent og jobber med både privat og offentlig rom, i tilegg til styling.

Mange interiørbutikker og møbelkjeder selger knotter i ulike stiler, og det trenger ikke være dyrt.

Mal frontene
– En annen måte er å male frontene. Gjør man det, og kanskje også skifter grep, kan man forandre kjøkkenet veldig.

Hvis du leverer skapdørene hos en sprøytelakkerer, vet du at du får et flott resultat.

Groven Løkslid anbefaler også at man tar en titt på selve løsningen. Er du fornøyd med utformingen? Går du omveier for å hente krydder til maten? Er kjelene plassert feil i forhold til hvor komfyren står?

– Kanskje du kan flytte om litt og bytte litt på modulene for å gjøre det mer funksjonelt. Da har man på mange måter et nytt kjøkken, sier interiørkonsulenten.

Skifte fronter
En tredje måte er rett og slett å skifte alle fronter. Dette koster mer enn å bytte knotter, men mindre enn å bytte hele kjøkkeninnredningen.

– Det finnes egne firmaer som har spesialisert seg på dette. Ellers passer stort sett alle frontene til Ikea til de fleste kjøkken, i og med at kjøkkenmoduler er forholdsvis standariserte, sier Lena Groven Løkslid.

Husk å ta gode mål før du river, og før du handler.

Mer?

Dersom du er bitt av basillen, minner interiørkonsulenten om at flisene i sprutsonen også kan males.

Vask flisene grundig før du maler med ett lag heftgrunn og to strøk maling. Forhør deg i malerbutikken om hvilken malingstype som er riktig hos deg.

– Det er også er enkelt og rimelig å skifte benkeplate, sier interiørkonsulenten.

Å gå fra en ordinær, hvit benkeplate, til en lekker i oljet eik kan gjøre et slitent kjøkken til et mye hyggeligere rom å oppholde seg i. Velg forøvrig benkeplate med omhu, ulike benkeplater trenger ulikt stell.

Pynt opp!

  • Om oppussing ikke er det første du får tid til, så husk at det er mange interiørgrep som kan hjelpe kjøkkenet ditt – og ditt forhold til det:
  • Rydd i skap og skuffer. Kast og gi bort ting du ikke bruker.
  • Fjern rot fra kjøkkenbenkene. Ha minst mulig fremme.
  • Bytt plass på ting. Unngå å gå omveier. Flytt krydderet og kjelene nærmere komfyren.
  • Nye duker og puter til kjøkkenstolene frisker opp. Pynt også med gardiner, potteplanter, urter, lys – og en gammel kjøkkenvekt, foreksempel.