Nordmenn velger tradisjonelt og klassisk

Nordmenn liker den moderne og minimalistiske kjøkkenstilen, men velger likevel klassisk og tradisjonelt hjemme.

– Den tradisjonelle stilen, som vi har sett i mange år, selger bedre enn folk tror, sier Øystein Kvandal, daglig leder i Kvandal Kjøkken.

– Bransjen har fokusert mye på den minimalistiske stilen gjennom annonser og kampanjer de siste fem-ti årene, men vårt inntrykk er at denne stilen likevel ikke har slått helt gjennom, sier Kvandal, som mener at den antikke stilen med slitte overflater vil slå bedre an enn den minimalistiske.

Selv om hvit fremdeles er en populær og trygg farge, forteller Kvandal at det er en tendens til at flere og flere velger svart når de går for den antikke stilen. Kjøkken i mørkebrunt tre er også på vei tilbake.

Innerdører er toneangivende
Kvandal peker på en faktor som har fått liten oppmerksomhet når det gjelder valg av kjøkken, og det er samspillet med innerdørene.

– Hvis vi ser på hvilke innedører folk velger hjemme, er det ofte tradisjonelle, hvite dører med tre eller seks fyllinger. Det er den stilen mange liker. Da er det lite gjennomtenkt om man velger en helt minimalistisk kjøkkeninnredning, men har fyllinger i innerdørene. Det passer ikke sammen.

God plass er viktig, tross alt
I mange annonser og interiørblader vises ofte minimale kjøkken med små eller ingen overskap. Men mange tenker nok at det som er fint på bilder, ikke alltid er like praktisk å ha hjemme.

– Vi tegner ofte forslag til kjøkkenløsninger for kunder. De kan synes det ser pent ut om vi tegner løsninger i den minimalistiske stilen, men folk flest velger nok ikke små overskap likevel. De tenker på hva de har bruk for av plass og ender til slutt opp med et tradisjonelt valg, sier Kvandal.

Tidløst: Nordmenn velger klassisk og tidløst til kjøkkenet. Foto Strai Kjøkken

Stort og klassisk
En annen norsk kjøkkenprodusent, Strai Kjøkken, opplever mye av det samme.

– Etter ”finanskrisen” har vi opplevd et enda sterkere fokus på klassiske, tidløse kjøkken av høy kvalitet. Kjøkkenet skal gjerne være stort; i følge Prognosesenterets undersøkelse, Future Living, ønsker mange seg et større kjøkken enn det de har i dag, og det kan gjerne være åpent eller halvåpent mot stue, forteller Marianne Løwenstein, markedssjef hos Strai Kjøkken.

– Undersøkelsen understreker at klassiske kjøkken med rause detaljer er å foretrekke. Man har nå mer fokus på kos og kvalitetstid, noe som for mange er enklere å få til i et klassisk og ”koselig” kjøkken, enn i et stramt, minimalistisk kjøkken, sier hun.

Kvalitet og miljø
Forbrukerne blitt mer bevisste, og når kjøkkenet skal velges, er det ikke bare lommeboka det skal taes hensyn til. Miljøpåvirkning og kvalitet er elementer som spiller inn.

– Økt miljøfokus gjør at mange kunder nå foretrekker et kvalitetskjøkken som lever lenge. At kjøkkenet er produsert i Norge og dermed er ”kortreist” har også betydning for valg av kjøkkenleverandør, mener Løwenstein.

Og Kvandal, som kunne feire 25 års jubileum i fjor, er av samme oppfatning. De gjorde sitt største løft og satset fullt ut da finanskrisa kom i 2008.

– Det er viktig å ta vare på det norske. Det gjør vi best ved å prøve å bygge opp egne nisjer og ikke konkurrere med de store på det de gjør best. Det er fremdeles et marked for kvalitetsprodukter, sier Kvandal.