Kokkens kjøkken

I den gamle drengestuen på Røer gård på Nesodden har kokken Anna Røer skapt personlig atmosfære på kjøkkenet. Norske bondeantikviteter og fargerike tekstiler fra Asia er en sjelden miks.

Akkurat her har det stått en stor grue i gamle dager, sier husets frue som er spesialist på asiatisk matlaging.
Hun peker på et punkt på den ene langveggen på kjøkkenet, der det ble bakt brød i en steinovn i gamle dager.

– Av og til kan jeg fornemme at det har vært folksomt og stor aktivitet på kjøkkenet i den gamle drengestuen, hevder Anna.For over 100 år siden besto dette huset av kun to rom. Fremdeles er det like lavtunder taket som den gang. Kjøkkenet er utvidet i flere etapper. For ti år siden ble siste utvidelse sluttført med påbygg i to etasjer. Det gamle huset som tidligere var rødmalt, er ikke til å kjenne igjen fra sitt opprinnelige og enkle uttrykk. Nå fremstår boligen som en idyll med god plass og komfort.

Kjøkkenet er utvidet med spisestue og utgang til overbygget terrasse. Det nye tilbygget er tegnet av arkitekt Eivind Øyen. Han har tilført det 100 år gamle huset samtidspreg med store vinduer ikontrast til de opprinnelige,
som er utstyrt med hvitmalte sprosser.

Hvit og tidløs kjøkkeninnredning fra Norema og blåmalte vegger utgjør den klassiske rammen på Annas kjøkken. På gulvet er det lagt høvlet ask fra egen skog. Røer gård har 5000 mål skog og 400 mål dyrket mark. Den gamle herregården har vært i familien til Anna Røers mann siden 1600-tallet.Gamle møbler fra bruktbutikker og fra låven på gården gir rommet landlig preg. Hjemmelaget kjøkkenøy: På låven på gården fant Anna et gammelt bord, som hun har fikset på ved å legge en steinplate på toppen. Nå fungerer møbelet som praktisk kjøkkenøy.Friske tekstiler fra Asia bryter frekt inn i den tradisjonsrike og bonderomantiske stilen.

Kokken Anna Røer Opprinnelig fra Tyskland. Bosatt på Røer gård på Nesodden med sin norske mann. Spesialist i asiatisk matlaging. Har lært matkunsten gjennom flere kurs og studieturer til Asia.

Asiatisk matambassadør
Tyskfødte Anna Røer har i en årrekke, lenge før asiatisk mat ble trendy i Norge, vært opptatt av asiatisk matlaging. Hun kom til Norge på slutten av 1970-tallet og giftet seg da med sin norske mann.


– I Asia blandes syrlige, søte og friske smaker om hverandre. Da jeg ble presentert for asiatisk mat tidlig på 1960-tallet likte jeg straks de smaksrike rettene. Kjøtt og fisk i Asia er nesten alltid tilført marinader preget av friske krydderurter.

– Gjennom en venninne fra Kina har jeg lært det meste om Asias kjøkkenkunst. Hun ga meg innsikt i en verden av spennende smaker og oppskrifter. Når lokket taes av grytene og maten er ferdig er det bare å hengi seg inn i et eventyr av rike smaksopplevelser.Etter å ha undervist i Østens kokekunst på eget kjøkken både på gården og i leiligheten i Oslo har hun någitt ut noen av sine beste oppskrifter i boken Asia.I 2007, ett år etter utgivelsen, ble Annas kokebok rangert som den femte beste kokeboken i sitt slag på verdensbasis gjennom det internasjonale forlaget Gourmand, som har base i Spania. I alt ble 20 kokebøker om asiatisk mat vurdert dette året.Hjemme på gården er det Annas mann som skjemmes bort med hjemmelaget mat. Sønnen Matihas har fløyet ut av redet, men skal en gang i fremtiden overta slektsgården, som har vært i familiens eie i 12. generasjoner. Annas mange katter, ti i alt, får også utmerket stell og pleie av sin matmor.

– Å være omgitt av katter gir masse glede. De holder meg blant annet med selskap når jeg rører i grytene. Fremdeles foretrekker jeg nesten alltid å lage middag fra grunnen av. Hjemmelaget mat skapt med omtanke og kjærlighet går nemlig aldri av moten, mener 67-åringen.

Annas fem på topp i kjøkkenet

  • Gi plass til bruksgjenstander i åpne hyller.
  • Et stort bondeskap fra gulv til tak skaper rustikk og landlig atmosfære på kjøkkenet.
  • Lag din egen kjøkkenøy av et gammelt bord toppet med steinplate.
  • Vinduer med utsikt som slipper inn dagslys trenger ikke gardiner.
  • Fargerike tekstiler kan brukes på puter og duker for å tilføre rommet «ekstra krydder».

Forbrukerinfo:
Norema kjøkkeninnredning

tlf. 61 31 81 00
www.norema.no

Asiatiske tekstiler fra Rainbow Tekstil AS
tlf. 22 17 80 88
www.rainbowtekstil.no

Skarpe kjøkkenkniver fra Zwilling
www.zwilling.com