Kjøkkenet – den nye kosesonen

Høstens kjøkkentrender bærer preg av at vi vil kose oss. Både kald minimalisme og sterke farger er ut, nå skal det være kos og varme.

Kjøkkenet er ikke lenger bare et produksjonsrom for mat, men et sted vi gjør lekser, ser på tv, samles med venner.

– Kjøkkenet er blitt større og har fått løsninger som går inn i rommet, som for eksempel øyer, sier salgs- og markedssjef i Norema, Carl Christian Christensen.
Det minimalistiske og nærmest kliniske kjøkkenet, med stålfronter og rene linjer, viker nå plass for kosen.

– Vi ser mer og mer etterspørsel etter romantiske stiler, som herregårdskjøkken. Vi er over det minimalistiske, og over på kos og hygge, det skal være litt søtt. Hvite fronter er som alltid in, men også kremfarget, som gjør rommet litt koselig, selger bra, forteller Christensen.

Høstens trendfarger
Og kos og lunhet er også stikkord for trendfargene til kjøkkenet denne sesongen.
– Trendfarene for høsten er jordfarger, som sand og krem. De har tatt over for sterkere farger som rødt og gult, som er mer ut. Det er også inn med mørkere tresorter, som valnøtt.

Nordmenn er likevel veldig konservative når det gjelder kjøkkenfronter.
– I Norge kommer nok hvite fronter alltid til å være bestselgere. Vi anslår at rundt 70% av alle fronter som selges er hvite.

Konservative nordmenn
– Trender vi så i Milano for tre eller fem år siden, kommer etter hvert til Norge, men de kommer aldri veldig sterkt, sier Christensen.

– Men vi merker en økende interesse for å kombinere ulike fronter, som for eksempel valnøtt og hvit høyglans, eller mørke fronter på underskap og lyse på overskap.

Fronter i imitasjon er en annen trend som har slått an sørover i Europa, men som ennå ikke har fått fotfeste i Norge.
– Imitasjon av heltre gir billigere fronter, men holder samtidig en veldig god kvalitet. Dette ser vi mer av sørover i Europa. I Norge er vi ennå konservative på at det skal være heltre, men vi tror dette vil komme mer av også her.

Når det gjelder benkeplater er det fortsatt en sterk økning av heltre, og tykke benkeplater er fremdeles hot. Det passer også inn i den romantiske stilen mange etterspør i dag, ettersom benkeplater i tre liver opp og gir varme i et kjøkken.