Kjøkkendrøm på Senja

Ti år har det tatt å bygge drømmehuset i sveitserstil. Kjøkkenet har nostalgisk kirsebærinnredning og glassdekor på skap og vinduer.

Flere av skapdørene er utstyrt med dekorfelt i etset og farget glass.

– Jeg er glad i friske farger, sier Astrid Klevstul. For ett år siden flyttet hun inn i huset med blå-lilla fasade og grønne karmer sammen med ektemann og sønn som da var to år.

På Senja er vinteren lang, derfor ville vi at huset skulle lyse opp i terrenget. På malerbutikken blandet vi fargene til vi fikk ønsket effekt. Vi fjernet alt innhold av svart og erstattet med fullpigmenterte rene farger i Jotun-systemet.

Paret var lenge på jakt etter riktig kjøkkeninnredning. De ville ha et personlig, lunt og historisk preg på rommet, og fant til slutt en kirsebærinnredning i heltre fra Drømmekjøkken med dekorative glassdører, som passer perfekt til sveitserhuset.

– Vi bor langt fra det urbane liv og har forsøkt å skape en levende og dynamisk atmosfære med rom som gir oss energi.

Det er til tider ganske værhardt på Senja, og vinden kan være sterk på denne tomten som ligger på en halvøy med sjø på tre sider.

Vi ønsket en kontrast til naturkreftene ute, og på kjøkkenet kan vi få en følelse av sommer, selv i den mørkeste årstiden. Vi fikk et varmt gulv med farget fugemasse fra Rescon Mapei, som matcher de blå og grønne flisene uten å skape rutemønster. Benkeplaten i svart og dyprød kinesisk granitt kommer fra Speckstral Kleber, en lokal steinbedrift som får leveranser med den Transsibirske jernbanen. De utmerker seg med høy kvalitet og gode priser på egenproduserte klebersteinsovner, benkeplater og natursteinsfliser.

Gammelt tømmerhus
Ekteparet har bodd på Senja i 14 år. For ti år siden flyttet de et rivningstruet gammelt tømmerhus fra 1850 fra Finnsnes til sjøutsikttomten på Skognes. Deler av det gamle tømmerhuset, som opprinnelig var en kårstue til en av de eldste gårdene på Finnsnes, er i dag synlig både på fasaden og innvendig.

Rundt det gamle tømmerhuset har paret bygget nytt hus i sveitserstil i fire etasjer.

Astrid Klevstul (42), som opprinnelig er fra Sauda, har jobbet som kommunelege i distriktet. Hennes mann er fra Bergen. I dag har begge hjemmekontor i det 420 kvadratmeter store huset, som henter jordvarme med 800m vannledning i grunnen.

– Vi fant ingen arkitekt som var villig til å tegne nytt i gammel stil. I hovedsak er det jeg som har tegnet huset, sier Astrid Klevstul. Tekniske beregninger er utført av ingeniør for å sikre at konstruksjonen er solid og forskriftsmessig. Vi var opptatt av å videreføre historiske byggetradisjoner.

Det har vært en meget tidkrevende og vanskelig prosess å få detaljene til å stemme under det praktiske arbeidet. Vi har imidlertid fått uvurderlig hjelp av vår gode nabo Johan Andreas Peder Johansen, som er en meget dyktig og kreativ snekker på 76 år.

Vi har ellers hatt høy grad av egeninnsats sammen med håndverkerne i løpet av de ti årene det har tatt å bygge huset. Vi vil takke alle som har hjulpet oss for at huset skulle bli ferdig.

Endelig kan de nå slappe litt mer av i fritiden og nyte nordnorsk natur etter å ha brukt hver ledig stund på å fullføre husdrømmen på Senja. Å sitte i spisestuen på kjøkkenet og se ut gjennom vinduet mot det vakre kystlandskapet er i seg selv en opplevelse i «eventyrhuset».

Forbrukerinfo:
 • Kjøkkeninnredning fra Drømmekjøkken er levert av Kjøkkencenteret på Finnsnes, www.kjokkensenteret.com – tlf: 97 64 20 00
 • Benkeplate i polert kinesisk granitt fra Speckstral Kleber i Bardu, www.speckstral.com, tlf. 77 18 13 55, fax 77 18 13 56
 • Farget fugemasse fra Rescon Mapei, www.resconmapei.no,
  tlf. 62 97 20 00
 • Blandebatteri fra Damixa er levert av Svendsen Rør, Finnsnes, tlf. 77 85 05 90
 • Skapdører i etset og farget glass fra Herregård Produksjon A/S, tlf. 35 94 32 80
 • Kjøkkenvifte fra Thermex, www.thermex.no, tlf. 22 21 90 20
 • Komfyr og innebygde hvitevarer fra Miele, www.miele.no, tlf. 67 17 31 00
 • Underlimt kjøkkenvask fra Grohe.
 • Panel fra Krogskog og listverk fra Olsen List, levert av Byggkjøp Byggematerialer, Finnsnes, tlf. 77 85 10 60
 • Originalt sveitservindu og dør fra Gamle Trehus og Bygningsdeler i Oslo, tlf. 90 06 16 31.
 • Utvendig og innvendig maling er fra Jotun.
 • Varmegjenvinningsanlegget er levert og installert av Karl Løvås, Bardu.