Kjøkken for enhver smak

På kjøkkenet skal vi lage mat, spise, betale regninger, leke, slappe av og hygge oss. Innredningen av kjøkkenet bør derfor planlegges til minste detalj.

For å få mest mulig glede av kjøkkenet er det viktig med god planlegging.

Kjøkkenet har overtatt rollen som husets uoffisielle hjerte. Det er herfra hjemmet drives og det er hit venner og familie uvilkårlig trekkes. Et kjøkken skal fungere som et arbeidsrom, samtidig som det skal være hyggelig og lett å gjøre rent. Rommets mange funksjoner har ført til en økende interesse for kjøkkenstil og -innredning. I dag er kjøkkeninnredning en storindustri og markedet tilbyr stilarter for enhver smak og lommebok.

Hensikten med ferdige kjøkkenløsninger er å lage en praktisk arbeidsplass. For når du innreder et kjøkken, bør funksjonaliteten stå i fokus. Et kjøkken som er lekkert innredet, men er mareritt å jobbe på, skaper mer frustrasjon enn hygge. For å få mest mulig glede av kjøkkenet, kreves det grundig planlegging.

Behov i fokus
Før du begynner å planlegge noe som helst, bør du tenke på hvordan familien din faktisk bruker – eller ønsker å bruke – kjøkkenet.

– Har dere ofte middagsgjester?
– Er dere flere som pleier å lage mat sammen?
– Trenger dere en stor fryser for storinnkjøp, eller handler du lite og ofte?
– Fungerer kjøkkenet som arbeidsrom? I så fall er det plass til et arbeidsbord?
– Trenger dere mye skapplass til oppbevaring av servise og dekketøy?
– Spiser dere ofte utendørs? Kan dere få lett tilgang til utendørsområdet fra kjøkkenet?

Bor du alene og sjelden lager eksklusive måltider, vil et kompakt kjøkken som er lett å stelle være løsningen. Har du derimot en familie som trenger stor plass til matlaging, oppbevaring og andre aktiviteter, bør du overveie å øke graden av fleksibilitet på kjøkkenet. En løsning kan være å åpne for en forbindelse til resten av huset.

Små kjøkken
Har du et lite kjøkken uten muligheter for utvidelse, er det viktig å skape en følelse av luftighet og lage et fleksibelt rom. Både innredningen og fargetonen er viktig for romfølelsen. Store møbler, ruvende skap og mørke vegger virker påtrengende. En åpen innredning gjør det enkelt å jobbe effektivt.

Det er også verdt å merke seg at detaljene i et lite rom er mer fremtredende enn i et stort rom. Det bør derfor ikke være tilfeldig hvor du plasserer kopper og kar. Sett vekk ting du ikke bruker så ofte og gjør det til en vane å holde det ryddig. Når du skal innrede bør du også huske på at skuffer krever mindre plass enn skapdører.

Har du begrenset plass til kjøkkenbordet så skaff deg et klapp-sammen eller trekk-ut-bord for å få utnyttet plassen. Hyller, skap og bord på hjul gir også kjøkkenet en ekstra fleksibilitet. Velg også stoler som kan klappes sammen eller stables. Kjøkkenet bør være trivelig og praktisk.

Kilde: Nytt og praktisk hjemme, Elizabeth Wilhide, Cappelen 2002