Kjøkken – bland nytt og gammelt

I en villa nær Moss har et ungt par bygget på et gammelt hus. I nybygget er det blitt plass til nytt kjøkken som er utformet i harmoni til husets opprinnelige uttrykk. Spenstige detaljer i stål strammer opp interiøret uten at rommet mister sin landlige sjarm.

Dekorativt og praktisk «spiss-kammers» kommer også fra Norske Bondemøbler. Skapet er svært rommelig og her oppbevares alle tørrvarer.

bildetekst

Lun og trivelig spisekrok er skapt med håndlaget spisebord fra Ellingsen Snekker. Tallerkenhyllen over den gamle sofaen, er håndlaget av Norske Bondemøbler.

To store vinduer slipper inn rikelig med dagslys i det luftige kjøkkenrommet, som er innredet med lune furuskap. Moderne stålhåndtak gir skap og skuffer et tidsriktig preg. Eierne har dessuten blandet to ulike fronter på skap og skuffer. Furuskap og grønnmalte skuffer kommer fra Ikea og representer samme «familie» med navnet «Rejal».

Fra Ikea kommer også solide benke-plater i massisv bøk. Huseierne har lagt furugulv, noe som forsterker rommets lune preg. Utformingen på oppvaskkummen og utslagsvasken er nostalgisk. Den karakteristiske servanten i hvit porselen kommer fra Villeroye & Boch. For å understreke den landlige sjarmen på kjøkkenet er rommet møblert med håndlagde skap og tallerkenhylle i klassisk stil fra Norske Bondemøbler. Kjøkkenbordet er også håndlaget av Ellingsen snekker på Larkollen.

Bordet er akkompagnert av en gammel sofa som er kjøpt i bruktbutikken Fretex, i Oslo og stoler fra Ikea. Kjøkkenet har stort kjølehjørne fra Norcool A/S, med frontdekke av furu. Moderne avtrekksvifte i stål med ditto stålplater bak komfyren er valgt for å skape kontraster i materialvalget. Litt nytt og noe nostalgisk skaper til sammen et personlig kjøkkenrom som er blitt ett herlig arbeids-og spiserom for familien, som teller fire medlemmer.

5 spenstige kjøkkenråd

1. Bruk fagfolk til både rørleggerarbeid og elektriske koblinger på kjøkkenet. Dersom arbeidet ikke er fagmessig godkjent, kan du risikere at hjemforsikringen ikke vil dekke eventuelle fremtidige skader.

2. Lag en tegning/skisse av kjøkkenet, med mål, og som viser hvor vinduer, dører, utvendige rør, avløp og ventilasjon er plassert. En tegning vil gi deg bedre oversikt over hva du bør forandre på, og det hjelper dem som skal gi deg faglige råd til valg av innredning.

3. Pass på at det er mulig å åpne skap og skuffer uten at noe er i veien etter fornyelsen.

4. Planlegg ditt kjøkken slik at du unngår tungvinte bevegelser. Målet er å skape et komfortabelt arbeidskjøkken.

5. Ta inn anbud fra flere ulike kjøkkenprodusenter og håndverkere for å sammenligne priser på produkter og utførelse av arbeid.