Hvilken kjøkkentype er du?

Kjøkkenet er hjertet i hjemmet, hvor vi møtes, spiser og prater. Finn ut hvilken kjøkkentype du er før du bestemmer deg for å planlegge den perfekte løsningen!

kjøkkenøy

For svært mange danner kjøkkenet selve rammen rundt hverdagen. Det er her vi møtes over frokost, kanskje barna gjør lekser her og alle vet at når det er fest, er det kjøkkenet folk trekker til. Les videre for å finne ut hvilken stil som er din kjøkkentype!

Tenk kjøkkentype før du velger

Det er med andre ord svært mange ulike måter å bruke kjøkkenet på. Vurderer du nytt kjøkken, bør du tenke godt gjennom hvilken kjøkkentype du er før du begynner å se på løsninger, anbefaler Brigitte Kürzel, designer hos den danske kjøkkenkjeden DESIGNA A/S.

– Det finnes nå så mange løsninger både når det gjelder design, materialer, farger og teknologi slik at du kan skape en kjøkkentype som er helt perfekt for deg og din familie, sier Kürzel.

Hun har laget en liste over fire ulike kjøkkentyper som du kan bruke som hjelp til å finne ut hva som er best for deg.

4 ulike kjøkkentyper

Familiekjøkkenet: 

Liker du å lage mat sammen med andre? Skal det gjøres lekser, leses og sosialiseres på kjøkkenet? Når kjøkkenet blir hjemmets hovedfokus for alle i familien, er det viktig å passe på at alle har nok tumlerom. Fokuser på så mye benkeplass som mulig samt smarte lagringsløsninger som gjør at flatene ikke fylles med unødvendig utstyr.

Velg også materialer som er slitesterke og enkle å rengjøre, for eksempel laminat, stål og stein. Flate fronter er enklere å holde rene enn profilerte fronter. Har du plass nok, kan det være lurt å ha flere kjøkkenøyer. Slik kan flere i familien gjøre ulike aktiviteter parallelt.

kjøkkenøy
Besseggen hvitpigmentert fra Strai Kjøkken har overflate i eikefinér som er børstet for å få fram treverkets karakteristiske struktur. Foto: Strai

Hobby-kokken: 

Du som elsker å lage mat og setter din ære i å skape festmåltider til hverdags og helg, skal unne deg god plass til både kokkelering og nødvendig utstyr. Når du velger innredning er det viktig å tenke gjennom hvordan du liker å jobbe på kjøkkenet. Planlegg slik at du alltid har det du behøver i nærheten, og alltid plenty med arbeidsplass.

Hvor skal favorittgrytene bo? Og hvilke kjøkkenmaskiner bare MÅ du ha tilgjengelig til enhver tid? Når du bruker mye utstyr ofte kan det være lurt å vurdere åpne oppbevaringsløsninger. Tenk også kvalitet på hvitevarer – ikke gå på akkord med redskapene du behøver for å skape dine favorittretter.

kjøkkeninspirasjon minimalistisk
Linoleum Beige fra kolleksjonen Nature by Designa gir et flott spill mellom treverket og linoleum. Foto: Designa

Minimalisten: 

Moderne kjøkkenløsninger er gjerne preget av rene linjer og glatte flater. Liker du minimalistiske innredninger er det mye å velge mellom her. Du kan også tenke på en slik løsning som et blankt lerret – her kan du enkelt introduserer din egen stil ved å legge til personlige detaljer.

Hvis du vil at kjøkkenet skal være så gjennomført minimalistisk og ryddig som mulig, velg bort overskap og dropp håndtak på skap. Velg heller push-løsninger eller dører med innebygde gripelister.  

kjøkken med trefronter
Kjøkkenmodellen Femunden i fargen Mørk Brun Eik Dekor fra Strai Kjøkken gjengir trestruktur og -mønster på en naturtro måte. Foto: Strai

Det klassiske kjøkkenet: 

Eldre boliger fra ulike tidsaldre kan gjerne ha et kjøkken som står i stil. Et kjøkken med klassisk profilerte fronter står seg for eksempel godt i et eldre trehus, og gjerne i fargene hvitt eller grått men også blått eller grønt kan være med på å fremheve de klassiske elementene. Klassiske kjøkken kan tilpasses mange epoker gjennom bruk av ulike detaljer som fremhever boligens arkitektur – det kan være noe så enkelt om materialene du velger til håndtak på dører og skuffer, servant og blandebatteri.

Klassisk design kan også fint gå hånd i hånd med smarte, moderne løsninger. Selv om kjøkkenet nesten kan se ut som om det var bygget på samme tid som resten av boligen er det ingenting i veien for å ha det seneste av ovn, koketopp, avtrekksvifte og kjøleskap.

klassisk kjøkken
Kjøkkenmodellen Classic Grå ramme fra Designa er en elegant nytolkning av en gammel klassiker. Foto: Designa

Få råd fra ekspertene

Vet du hvilken stil du liker? Eller har du noen helt andre ideer? Uansett hva så er det lurt å snakke med erfarne fagfolk hvis du skal bygge nytt kjøkken.

– De kan hjelpe deg til å finne akkurat de løsningene du behøver. Tenk over ting som hvordan kjøkkenet brukes hver dag, hvilke materialer som både er lekre og enkle å vedlikeholde og vurder også hvordan du vil at kjøkkenet skal passe inn med hvordan resten av huset eller leiligheten ser ut, sier Kürzel.