Arkitektens kjøkken

Å utnytte plassen best mulig og satse på miljøvennlige produkter, var hovedtanken da arkitekt Mikael Pedersen skulle pusse opp kjøkkenet.

I hjørnet er det montert sirkelrunde skap med sirkelrunde hylleplater til oppbevaring av gryter og kar.

– I en tid med økt fokus på å beskytte miljøet mot forurensing, synes jeg det er viktig at forbruker handler aktivt når nye produkter skal kjøpes til huset, sier arkitekten. Da jeg og min kone begynte å planlegge kjøkkenet var vi begge bevisste på å prøve å få tak i produkter som skåner miljøet mest mulig. Vi venter vårt første barn i juni, og ville også av den grunn satse på løsninger som er sunne både for oss selv og miljøet.

¤fotoserie¤

Valget falt på moderne innredning fra Marbodal, som leverer, skrog, skuffer og skapdører som er Svanemerket. Det betyr at dørene er spraylakkert med maling som ikke avgir giftige gasser.

– Vi har dessuten valgt komfyr, kjøleskap og oppvaskmaskin fra Simens som er klassifisert med merket A-pluss.
Dette står for lavt energiforbruk. Veggene på kjøkkenet er malt med Livos naturmaling som holder høy kvalitet og som ikke avgir skadelige stoffer.
Benkeplaten er laget av bambusgress fra Asia og er et rent naturprodukt. Selv
kjøkkenbordet og de to krakkene som er kjøpt i bruktbutikk representerer en miljøvennlig gjenbruksfilosofi.

Smart planløsning
Med relativt få kvadratmeter til disposisjon har ekteparet fått plass til rikelig med kjøkkenskap ved å utnytte høyden i rommet med skap som går helt opp til taket. Profilløse skapdører gir dessuten inntrykk av at skaprekkene glir i ett med veggen.

Bak dører skjules oppvaskmaskin og kjøleskap. Komfyren har keramisk topp som er felt ned i benkeplaten. To vasker er plassert foran vinduet. Det er hyggelig å ha utsikt til himmelen utenfor når man skyller for oppvasken før den settes inn i den smale oppvaskmaskinen, som til tross for sin beskjedne størrelse gir plass til en mengde oppvask.

Lyse farger
 Mikaels fem på topp i kjøkkenet
* Sørg for rikelig med skapplass og utnytt høyden i rommet.
* Sats på et enkelt uttrykk med materialer som er nøytrale, som for eksempel tre, glass og malte overflater.
* Matte skapdører og blankmalt panel skaper dybde i lite rom.
* Velg lyse farger på alle overflater.
* Et par spenstige detaljer som glassplate fremfor fliser over vasken og glasshylle til småting i vinduet gir kjøkkenet personlig preg.- Jeg var veldig klar på at kjøkkenet skulle ha få farger, å være så lyst som mulig og fremstå som ryddig og oversiktlig, sier Mikael.
Jeg er ikke særlig glad i rot og ville derfor prøve å skjule mest mulig av kjøkkenutstyret bak lukkede skapdører.

Hvite kjøkkendører som er matte og lyse originale panelvegger som er blanke, gir følelse av dybdevirkning i rommet. Tregulv og glassplate fremfor fliser på veggen over benkeplaten, er et annet virkemiddel som får kjøkkenet til å fremstå som lunt og stilsikkert.

Vinduet er gardinløst med glasshylle som er satt inn i karnappet. Her står krydder, pastakrukker og olivenolje klar til bruk.
Kjøkkenet er både blitt praktisk, lettstelt og tidløst.
I det lyse og moderne rommet er det godt å starte dagen med en kopp kaffe og morgenavisen, på en nett krakk, og gløtte ut gjennom vinduet for å sjekke hvordan været er.

Mikaels fem på topp i kjøkkenet
* Sørg for rikelig med skapplass og utnytt høyden i rommet.
* Sats på et enkelt uttrykk med materialer som er nøytrale, som for eksempel tre, glass og malte overflater.
* Matte skapdører og blankmalt panel skaper dybde i lite rom.
* Velg lyse farger på alle overflater.
* Et par spenstige detaljer som glassplate fremfor fliser over vasken og glasshylle til småting i vinduet gir kjøkkenet personlig preg. 

Forbrukerinfo:

KJØKKENLEVERANDØR:
Kjøkkenskredder’n, tlf. 22 68 90 00
www.connection-as.no
KJØKKENINNREDNING:
Marbodal, tlf. 69 20 52 52
www.marbodal.no
HVITEVARER:
Siemens, tlf. 23 63 30 00
www.siemens.com

MALING:
Livos, tlf. 64 94 60 60
www.livos.no