Kjøkken med friske farger og kunstnerisk lys

Designer, kunstner og lysrådgiver Calina Pandele Yttredal har pusset opp et kjøkken i Bergen som stråler av friske farger og kunstnerisk lys.

Kjøkkenet i eneboligen i Bergen har gjennomgått en total makeover. Arealet er blitt utvidet ved å slå ut vegger som ikke var bærende. Tapeter, maling, gulvbelegg, møbler, og belysning er totalt endret for å skape et nytt kjøkken med et eget konsept.

Kjøkkenet med den funksjonelle og estetiske forvandlingen, som Yttredal har stått for ble vist frem for tv-publikum, i en episode av Tid for Hjem på TV2.

Intensjon til Yttredal var blant annet å gjenskape lysscenariet som oppstår på dagtid, også om kvelden ved å la de grønne refleksene fra den frodige vegetasjonen slippe inn gjennom vinduene. Den blanke grønne kjøkkenbenken som nå lyser opp i rommet er belyst med downlights og kaster liknende reflekser på veggene som er malt i en gråhvit farge med et snev av fiolett.

Lyskunstverk

Glassmaleri med LED-lys i kjøkkenet

Detalj av glassmaleriet med LED-lys.

Gjennom den nye åpningen i veggen kan man betrakte fondveggen på kjøkkenet også fra stuen med lyskunstverk skapt av Yttredal.  Bildet består av tre deler. Det er malt med iriserende og transparente malingsmedier på frostet akrylglass. Teknikken er utviklet og benyttet av kunstneren gjennom mange år.  Motivet skifter farge påvirket av LED-lys lagt inn på baksiden av bildet, og forfra fra spotlights som er skjult i bjelken i taket. Begge billedflatene kan dimmes til ønsket lysnivå på kjøkkenet.

Lysinstallasjonen fungerer også som lampe for spisebordet

Glassbildet ved spisebordet fungerer også som lampe.

Lysinstallasjonen fungerer også som lampe for spisebordet. I taket på kjøkkenet er det montert vridbare downlights som kan rettes mot kjøkkenbenken eller andre soner. Det er også lagt inn lys i ventilatoren over komfyren, og under et overskap mellom ovn og kjøleskap.

Positivt overrasket

Etter en grundig planleggingsperiode fulgt av noen intense dager med oppussing og montering, ble kjøkkenet ferdig sent på natten. TV- publikum kunne følge med øyeblikket da familien som bodde i huset kom for å se det ferdige resultatet

De ble meget positivt overrasket over forvandlingen, – først opplevelsen av en ny verden, så undringen ved oppdagelsen av alle detaljene.

Råd og tips

Yttredal som også holder kurs for lysrådgivere hos Lyskultur, Norsk kunnskapssenter for lys, understreker viktigheten av kunnskaper om lys og farge i samspill.

─Når du begynner å planlegge belysning i et rom er det viktig å være bevisst på hvor dagslyset kommer fra og om du kan ta inn reflekser fra nabogårder eller vegetasjon som kan påvirke fargen på veggene, sier Yttredal.

Calina Pandele Yttredal har nylig gitt ut boken Lys. Farge, design, kommunikasjon på Fagbokforlaget som gir et innblikk i lysets betydning. Samspillet mellom lys og farge er et gjennomgående tema. Her får du vite hvordan vi kan kommunisere og formidle et budskap ved hjelp av lys og farge og hvordan vi kan bruke lys til å forme de fysiske omgivelsene. Yttredal tar også for seg lys- og fargeteorier, fenomener knyttet til visuell persepsjon og prinsipper for belysning. Hun undersøker lysets og fargens uttrykkskraft og virkning i naturen og i kunsten.

Konkrete belysningsløsninger blir presentert gjennom en rekke prosjekter innen arkitektur og design, nasjonalt og internasjonalt.

Med dagens teknologi er det mulig å sette spenstige lysvisjoner ut i virkelighet, samtidig som vi er opptatt av å løse utfordringer knyttet til energisparing.

Fakta om Calina Pandele Yttredal:

Billedkunstner, forfatter og lysrådgiver med spesialisering innen romkunst og lys, utdannet blant annet ved Statens Kunstakademi i Oslo. Utforskning av samspillet mellom lys, farge og rom har stått sentralt både i hennes bøker og kunst.

Yttredal har undervist i høgskolesektoren og er en erfaren kurs- og foredragsholder. Kunsten hennes er vist på separat- og kollektivutstillinger både i Norge og i utlandet. Hun har gjennomført en rekke kunstneriske utsmykninger, blant annet i anledning den nasjonale hundreårsmarkeringen av Bjørnstjerne Bjørnson, på Rica Seilet Hotel i Molde (2010).

I 2009 mottok hun Kultur- og næringprisen for sin permanente lysutsmykning på Paleet Karl Johan i Oslo. I 2011 ble en av hennes lysskulpturer stilt ut foran inngangen til Hotel Continental i Oslo. Yttredal har medvikret i flere TV-programmer og har gitt ut fagbøker på Gyldendal Forlag og Fagbokforlaget.