Belysning på kjøkkenet

God kjøkkenbelysning på er viktig. Dette bør du tenke på når du skal belyse kjøkkenet.

Ifølge Alt om huset, den store håndboken for huseiere, skal god belysning gi tilstrekkelig med lys der man vil ha det, uten at det blender oss.

Kjøkkenbenken

På kjøkkenet skal det lages mat, smøres nistepakker, spises og prates. Og ved arbeidsplassene trenger vi sterkere lys enn ved spisebordet.

Armaturene er en smakssak, men det er selve lyset armaturene gir som er av betydning. Du vil ikke ha en lampe i ryggen når du skjærer grønnsaker på benken, det er irriterende å skygge for seg selv.

Foto: Colourbox

De fleste kjøkkenbenker har et overskap over seg, og det er naturlig å montere benkebelysningen under overskapene. Lyset vil ikke blende, men falle ned på arbeidsområdet.

Belyse skapene

Hvis du syns det er for mørkt inni overskapene kan det løses ved en god generell belysning i rommet, eller av armaturer plassert i taket rett utenfor forsiden av skapene.  Nyere kjøkken har ofte en nedoverrettet halogenbelysning på toppen av overskapene eller i taket.

Foto: Colourbox

Det er også greit å tenke over om man trenger lys inni skapene. Har du et stort spiskammers eller kosteskap, kan du montere armaturer som er bevegelsessensitive, slik at lyset kun er tent ved behov.

Ved spisebordet

Du vil gjerne se maten på bordet, og ha øyenkontakt med dem du spiser sammen med – uten å bli blendet av taklampa over bordet.

Dersom du kan velge – sett bryteren for spisebord-belysningen ved siden av bordet. Da slipper du å reise deg for å skru av og på lyset etter behov.

Foto: Colourbox

Lysene i taket kan med fordel ha dimmer. Det gjør det lettere å justere belysningen etter antall stearinlys, eller etter behov for flombelysning ved rengjøring.

Det generelle lyset

Et godt generelt lys er viktigst i et rom, for å kunne oppleve rommets volum og farger. Det har faktisk også en del og si for den som skal gjøre rent og holde orden på kjøkkenet. Men det blir kjedelig og grått om man ikke komplementerer hovedbelysningen med lyspunkter på spisested og arbeidsbenker.

Balansér forholdet mellom punktbelysning og generell belysning, slik at kontrastene mellom lyse og mørkere flater ikke blir så skarp. Har du mørke farger på kjøkkenet, suger det lyset til seg mer enn lyse flater gjør. Hvitt reflekterer og sprer lyset. Det du bør huske på når du handler belysning.