Tips til deg som skal ha ny kjøkkenvifte

Skal du ha ny kjøkkenvifte? Vi gir deg rådene om hva du bør tenke på ved kjøp og plassering av kjøkkenvifte.

Det finnes i dag mange lekre kjøkkenvifter på markedet, men vel så viktig som design er det at kjøkkenviften fyller den funksjonen den er tiltenkt.

Kjøkkenviften er en del av ventilasjonssystemet i boligen, men skal først og fremst ha en tilleggsfunksjon i forbindelse med matlaging. Viften skal trekke fukt og matos ut av boligen.

– Tilleggsavtrekket fører til ekstra energiforbruk. Det bør derfor være regulerbart og ikke stå på lenger enn nødvendig, sier Sintef Byggforsk i anvisningen Ventilasjon av boliger. Prinsipper og behov.

Plasseringen er avgjørende

Når du skal velge kjøkkenhette, bør du tenke på funksjon og effektivitet vel så mye som design og stil.

– Man bør kun benytte hetter som har dokumentert oppsamlingseffektivitet. Volumhetter med gode sidekanter og senkbar frontskjerm er de mest effektive.

For å få best mulig effekt av kjøkkenviften bør avstanden mellom hetten og komfyren ikke være for stor. Samtidig må den ikke være så liten av det gjør matlagingen vanskelig.

– For å få gode arbeidsforhold settes underkanten av hetten vanligvis ikke lavere enn 50 cm over komfyren. Hetten bør helst være like stor som komfyren i så vel bredde som dybde, sier Sintef Byggforsk.

Tenk renhold

Søl fra matlaging og fettholdig matos gjør det nødvendig med enkelt renhold av kjøkkenhetten. Fettfilter og glatte flater er to ting du bør se etter når du skal velge kjøkkenhette.

– Fettfilteret må være både effektivt og enkelt å ta ut for vask i varmt såpevann. Både innvendige og utvendige sider av kjøkkenhetten bør dessuten være jevne og glatte for å lette renholdet, sier Sintef Byggforsk.

Kjøkkenhetter i rustfritt stål tar seg lekkert ut i butikken, men husk å ta med i betraktningen hvordan den vil se ut etter daglig bruk. Fingermerker og matfett viser nemlig godt på slike overflater. Hvis du likevel ønsker kjøkkenhette i rustfritt stål, anbefaler vi artikkelen Lesernes tips til rengjøring av rustfritt stål.

Stillegående er best

Et annet viktig moment å ta med i betraktningen når du velger vifte, er støynivået. Ettersom kjøkkenhetter med egen vifte kan skape en del støy, er det viktig å velge en støysvak type.

– Man bør bare benytte hetter som har dokumenterte støydata, maksimalt 40 dB(A) ved normal luftmengde. Uttrykk som støysvak o.l. bør ikke godtas uten dokumentasjon, anbefaler Sintef Byggforsk.

Kilde: Sintef Byggforsks anvisning 552.301 Ventilasjon av boliger. Prinsipper og behov