Slik blir kjøkkenventilatoren mer effektiv

Når du skal velge kjøkkenventilator, må du ta hensyn til mer enn lekker design. Vi gir deg tips til hvordan kjøkkenvifta mest mulig effektivt fjerner damp og matlukt.

Du får nå kjøpt kjøkkenventilatorer i stadig råere design, men husk at kjøkkenviftas fremste funksjon ikke er å pynte opp kjøkkenet ditt – selv om det selvfølgelig er en bonus at vifta er visuelt pen.

En god vifte er helt nødvendig for å fjerne fukt fra dampen som oppstår når du lager mat. Matos bør også suges vekk for å få et behagelig inneklima.

Det finnes hovedsaklig to typer kjøkkenvifter: med kullfilter eller med utluftningskanal. Det siste er helt klart å foretrekke, siden kullfilteret kun suger opp matlukt og lar dampen være igjen i kjøkkenet.

Den fritthengende Arkea Ambiente fra Røros Metall er rene kjøkkensmykket. Vifta har kullfilter og LED-lys, og kan heves og senkes med fjernkontroll. Kr 29 000. 

Den viktige plasseringen

Sintef Byggforsk anbefaler at kjøkkenvifta blir plassert så lavt over komfyren som mulig. For å fange opp mest mulig damp og matos, virker vifta aller best om den står i et hjørne.

Om den ikke gjør det, er det nest beste å sørge for at vifta har vanger eller overskap på sidene, slik at lufta som stiger opp fra komfyren går direkte inn i vifta.

En fritthengende vifte – særlig over en kjøkkenøy – er det som har dårligst effekt.  Det er også viktig at kjøkkenventilatoren dekker over hele dybden og bredden av koketoppen din.

Stillegående og veggmontert vifte fra Siemens. Modellen heter LC 91BD552 og kan skilte med automatisk tilpassing av styrken på avtrekket. Den skrur seg også av når luften er renset. Kr 12 990.

Dette bør du unngå

En bråkete kjøkkenvifte er plagsomt og ikke særlig sosialt. Sjekk at vifta er dokumentert støysvak (må være under 40 decibel for å kvalifiseres som dette) før du kjøper.

Om du skal kjøpe ny vifte og har utluftningskanal fra før, bør du sjekke omkretsen på kanalen før du monterer en ny og sterkere vifte. Om vifta har kraftigere effekt enn kanalen er dimensjonert for, kan resultatet nemlig bli ekstra mye støy.

Uansett hvilken type kjøkkenvifte du velger, bør du sørge for å rense viftefilteret jevnlig. Her samler det seg mye fett, noe som også kan være brannfarlig.

Tips! Skru vifta på lav effekt ti minutter før du starter matlagingen, og la den stå like lenge etterpå. Da unngår du at matosen sprer seg i huset.

Kilde: Sintef Byggforsk