Slik blir du kvitt støvet

En effektiv støvsuger ”spiser” raskt vekk støvet ditt. Her får du dagens beste utvalg av støvsugere på markedet.

Kanskje du heller vil ligge på sofaen enn å
støvsuge? Da kan du skaffe deg en selvgående
støvsuger så kan du bruke tiden din på hyggeligere
ting.

Electrolux lanserte robotstøvsugeren Trilobite for 3 år, siden og siden har et par andre kommet og flere er på vei. Trilobite har en ultralydfunksjon som kartlegger rommet, deretter støvsuger den hele rommet og går tilbake til ladestasjonen. En smart liten sak, men nordmenn har imidlertid ikke gått mann av huse for å slippe å støvsuge selv. Årsaken ligger mulig i høy pris, samt at du må flytte støvsugeren fra rom til rom og mellom etasjene.
Støvsuger uten poser ble lansert som en revolusjon for et par år siden, men nå er det ikke mange forhandlere igjen som fortsatt mener den revolusjonerer. Støvsugeren er dyr, og forbrukerrapporten kommenterte i sin test at den hadde høyt støynivå og ikke var stort bedre enn ordinære støvsugere.
Ny er ”stone & wood” støvsugeren fra Siemens som både støvsuger og vasker gulvet ditt. Her har du alt i ett og kan kaste ut langkosten. En ulempe er imidlertid at du må gjøre det i to operasjoner – først støvsuge, deretter sette på kluten.
Sentralstøvsugeren er veldig god med hensyn til å fjerne støv og er godt likt av allergikere, men den er litt dyrere i innkjøp og krever mer av dine monteringsferdigheter. De fleste sverger fortsatt til den vanlige støvsugeren, og fokuserer på høy sugeeffekt og filter som fjerner støv. En trend ser ut til å være flere kompakte støvsugere i friske farger, med fokus på design og med lav vekt – til en overkommelig pris.

Kompaktstøvsugere i friske farger, Elkjøp har stort utvalg i alle prisklasser.

Støvfritt hjem
Filtreringsteknikk har utviklet seg mye og i en støvsuger finner du flere typer filter. Støvsugerposen er det første filteret støvet møter. Bak støvsugerposen sitter motorfilteret som har til hensikt å beskytte motoren for støvpartikler som kan skade motoren. På vei ut av støvsugeren møter resten av støvet et utblåsningsfilter – og her ligger mye av fokuset i dag. Torgeir Salvesen, produktsjef i Siemens, oppdaterer oss på utblåsningsfilter:

Tilbehøret praktisk plassert under lokket – så har du det i nærheten når du trenger det.

– Mikrofilter er det vanligste filteret i en støvsuger og dette filtrerer luften slik at den er like ren som luften i huset ditt. Et bedre filter er Hepafilter, som filtrerer små fiber og pollen slik at luften som kommer ut er renere enn inneluften. Vil du i tillegg ha bort lukten velger du Hepafilter med kullfilter, da lukter det ikke støv eller husdyr når du har gjort rent.
– For å opprettholde effekten av et Hepafilter bør det byttes etter omtrent ett år. Husk imidlertid at filtreringsevnen til et vaskbart Hepafilter kan forringes ned til mikrofilternivå etter en vask, og da er en vesentlig del av hensikten borte, poengterer Salvesen.

Rengjøringseffekt
Sugeeffekt er ikke synonymt med motorkraft. De fleste av oss har fokus på watt eller motorkraft ved valg av støvsuger, men sugeeffekt er viktigere. Motorkraft må til for å få sugeeffekt, men sugeeffekten reduseres fra motoren og ned til munnstykket gjennom flere hindre. Vinkel på slangen finnes kanskje i festet mellom støvsuger og slange, og dette reduserer sugeeffekten. Støvsugerpose og flere filter reduserer også sugeeffekten. Velger du en støvsuger med Hepafilter bør du gå opp i wattstyrke for å få samme sugeeffekt. Pass på at munnstykket ligger tett om underlaget slik at sugekraften treffer gulvet.

Støvsugerpose tror de fleste skal byttes når den er breddfull, men du får best sugeeffekt om du bytter når den er halvfull, eller trekvartfull på en større støvsuger. Husk også at en vanlig støvsuger ikke skal benyttes etter oppussing, på fuktighet eller i peisen.

Egenskaper verdt å vurdere
Tilbehøret til støvsugeren har vel alle lett etter mang en gang. Noen støvsugere har tilbehøret festet til slangen, men enda smartere er de som har plassert delene under et lokk på selve støvsugeren. Da vet du alltid hvor sofamunnstykket er, samtidig som det ikke er til hinder for deg på selve slangen.

En lang strømledning fra støvsugeren setter mange pris på, det gjør at du slipper å avbryte støvsugingen så ofte for å flytte støpselet. Velger du en støvsuger med ledning på over 10 meter er det større sannsynlighet for at du rekker over hele etasjen uten å måtte bytte stikkontakt.
Lyd og vekt varierer på støvsugere, velg en som ikke overdøver musikken til arbeidet. Skal du flytte støvsugeren mellom etasjene kan en lettvekter være å foretrekke – og husk et håndtak du kan bære den i. Velg gjerne hjul av gummi som beveger seg lett, og vil du ta støvet under sengen eller oppunder taket, kan det være en fordel med et teleskoprør som på et øyeblikk er langt nok til å rekke frem.

Nordmenn flest har fortsatt den vanlige støvsugeren.