Slik avrimer du fryseren din

Avriming av fryseren er ikke noen drømmejobb, men disse rådene gjør jobben enkel og grei.

I en normal fryser vil det med tiden normalt sett samle seg opp et lag med rim og frost. Rimlaget vil variere i tykkelse avhengig av hvor ny fryseren er, hvor bestandig den er mot riming, hvordan den er blitt brukt og hvor lenge siden den er avrimet, blant annet.    

Nyere frysere har ofte en spesifikk NoFrost-funksjon, som gjør jobben for deg. Men alle vi med mer beskjedne frysere trenger jevnlig avriming for at den skal fungere optimalt. 

Det kan høres ut som en krevende jobb, men det finnes gode råd for hvordan du kan gjøre det på enkle og effektive måter.

Avrim fryseren på vinterstid

Det flere bekymrer seg for er hva de skal gjøre med matvarene mens tiningen av rimen pågår. Det kan ta litt tid, og flere er bekymret for at varene vil bli dårlige før de er tilbake i fryseren. 

Vinteren er derfor en ypperlig tid for avriming. Da kan du legge matvarene ut i kulden, og du slipper å bekymre deg.

Befinner du deg et sted hvor det ikke er minusgrader, finnes det også andre muligheter. Ta i bruk kjølebager som du kan putte varene i, og plaser de i det kjøligste rommet mens du gjør jobben. 

LES OGSÅ: Når vasket du kjøkkenviften sist?

Unngå dette når du avrimer fryseren

Når du er klar for å sette i gang, gjelder det å avrime på en måte som ikke kan gjøre skader på fryseren.

Johan Jonsson fra kundeservice hos Electrolux, informerer om at du aldri skal bruke skarpe gjenstander for å skrape bort rimen.

– Du kan bruke en plast eller treskrape når rimen har begynt å tine, og skrape den forsiktig bort. Du skal derimot ikke bruke skarpe gjenstander når du gjør dette. 

Han forteller at det kan gjøre skade på innredningen og kjøleelementet. I verstefall kan det ødelegge fryseren.

hårføner

Hårfønertrikset: Det er delte meninger om hvorvidt bruk av hårføner er et godt tips ved avriming.

Å bruke en hårføner for å få rimen til å tine raskere, er også et kjent tips. Noen mener det fungerer fint, mens andre advarer i mot det.

Jonsson forteller at bruk av hårføner kan skade plasten i fryseren. Det kan også komme fukt i føneren som kan gjøre den elektrisk. Dette er åpenbart noe du helst vil unngå. 

LES OGSÅ: Slik blir kjøkkenviften mer effektiv

Avrime fryser – Slik gjør du det

Det finnes derimot andre måter å avrime fryseren helt risikofritt på. For eksempel kan du dra ut kontakten, åpne døren, og vente på at romtemperaturen skal tine bort rimen.

Dette kan ta tid, så er du litt mer utålmodig kan du sette en kjele med varmt vann i fryseren. Lukk deretter døren, bytt ut vannet når det blir kjølig, og la kjelen stå til rimen har tint rikelig. 

For å unngå mye vannsøl, bør du legge noen håndklær på gulvet. Malin Skaar fra kundeservice hos Lilleborg informerer om at det er viktig å tørke opp vannsølet jevnlig.

– Det lønner seg å dekke gulvet rundt, og tørke bort vannet jevnlig slik at du unngår at fuktighet blir liggende på gulvet.

Skaars beste tips er å gå til innkjøp av en avisingklut som er ment til å absorbere fuktighet. Slike kluter kan ofte absorbere flere liter med vann.

Når rimen har tint tar du det bort med et feiebrett. Du kan også skrape bort noe av rimen med en plast eller treskrape, men vær varsom.

Vask deretter fryseren med en klut, og pass på at det er helt tørt før du legger tilbake matvarene. 

LES OGSÅ: Smarte hvitevarer til kjøkkenet

Avrime fryser jevnlig

Flere er usikre på hvor ofte det lønner seg å avrime. En god regel er å gjøre det når rimen er omtrent 3-5 mm lang. 

Hvor ofte det er behov for å avrime kan variere fra fryser til fryser. Mange mener det vil holde å avrime en til to ganger i året.

LES OGSÅ: Unngå matsvinn med rett kjøleskaptemperatur

Om du ser deg nødt til å gjøre det oftere enn nevnt, kan det være lurt å kontakte produsenten. Da kan det hende den trenger en tur på et verksted, eller at du rett og slett trenger en ny fryser.