Sjokkavsløring: Stekeovner fyller hjemmet ditt med giftige gasser

Visse ovner har blitt mer vanlig de siste årene. De er imidlertid helseskadelige.

Visse ovner er veldig helsefarlige

Ny forskning avslører at selvrensende stekeovner – de såkalte pyrolyseovnene – er direkte helseskadelige. Det skriver bolius.dk.

Forskningen er utført av danske Torben Sigsgaard, som er professor i inneklima ved Institutt for folkehelse ved Aarhus Universitet.

– Jeg pleier å si at det er som å ha et bål innendørs. Pyrolysen produserer like mange partikler som om du skulle stekt mat over et åpent bål på gulvet i kjøkkenet ditt, sier Torben Sigsgaard til bolius.dk.

Ved bruk av de såkalte pyrolyseovnene, blir den fastbrente skitten i ovnen brent bort ved høye temperaturer på opptil 500 grader. Og nettopp de høye temperaturene er et problem. Varmen gjør at pyrolyseovnen slipper ut skadelige partikler og giftige gasser som for eksempel formaldehyd.

Les de beste triksene til å rengjøre stekeovnen her.

Stekeovner som forurenser mer enn biler

Ifølge professor Torben Sigsgaard slipper selvrensende stekeovner ut over 500.000 fine partikler etter bare et kvarter, som potensielt kan trenge ned i lungene og forårsake skade. Til sammenligning er det blitt målt 10 000-35 000 av de ultrafine partiklene per cm3 på den sterkt trafikkerte H.C. Andersens Boulevard i København. En vedovn derimot avgir mellom 60.000 og 160.000 partikler per cm3.

For å unngå de skadelige partiklene og giftige gassene er det derfor, ifølge Sigsgaard, nødvendig å lufte ut med trekk og åpne dører og vinduer når ovnen står på selvrenseprogrammet. Det er ikke nok å bare skru på viften.