Denne veien skal du sette inn bestikket

Siden tidenes morgen har mennesket undret seg over hvilken vei bestikket skal settes i oppvaskmaskinen. Nå er endelig svaret funnet. 

Hvilken vei bestikket skal settes i oppvaskmaskinen – altså om spissen skal vende opp eller ned – er et spørsmål (det moderne) mennesket har diskutert og undret seg over siden (oppvaskmaskin)tidenes morgen.

Diskusjonen står gjerne mellom disse meningsmotstanderne:

 

1. Bestikk med spissen opp rengjøres best, fordi det er høyere vanntrykk midt i maskinen enn nedi bestikkbakken.

2. Bestikk med spissen ned er enklere og tryggere å ta inn og ut. Man vil jo ikke skjære seg på en knivspiss der man roter rundt i maskindypet.

 

Temaet kan forårsake alt fra morsomme samtaler til opprivende krangler. Men uansett hvilken grad du er berørt av saken, har vi her funnet en konklusjon du kan ta med deg neste gang du rydder inn i maskinen.

Unngå skader

Ifølge en undersøkelse utført av den amerikanske tv-kanalen NBC, anbefaler de aller fleste oppvaskmaskinprodusenter, -brukermanualer, -nettsider og -talspersoner at man setter inn kniver med knivbladet pekende nedover, for å unngå skader.

Undersøkelsen er ikke like bombastisk når det gjelder skjeer og gafler, men en talsmann for den amerikanske forbrukerorganisasjonen Consumer Report anbefaler å sette skjeer og gafler med spissen opp, da de blir bedre rengjort i denne posisjonen.

Som et avsluttende tips anbefales det å forhindre at bestikk blir liggende klint inntil hverandre, siden vann og vaskemiddel da ikke kommer til. (For eksempel hvis en skje ligger oppi en annen)

Dette kan løses ved å bruke bestikkurvens lokk eller sprinkler til separere bestikket, eller legge forskjellige typer bestikk sammen, så bestikktypenes forskjellige former forhindrer forkludring.

Så konklusjonen er:

  • Kniver bør peke ned
  • Gafler bør peke opp
  • Skjeer bør peke opp
  • Spre bestikket jevnt i oppvaskkurven
  • (Og bruk sunn fornuft)