Slik setter du inn i oppvaskmaskinen, i følge ekspertene!

Siden tidenes morgen har mennesket undret seg over hvilken vei bestikket skal settes i oppvaskmaskinen. Nå er endelig svaret funnet. 

rent bestikk

Så, hvilken vei skal egentlig bestikk stå i oppvaskmaskinen?

Riktig organisering av bestikk

Bor du sammen med noen som ordner bestikket overfor deg, så har du sikkert allerede tatt på deg å omorganisere bestikkurven ved flere anledninger. Kanskje har du også hatt heftige diskusjoner om hvordan du best kan plassere serviset.

Nå trenger du ikke det lenger! Neste gang en kontrovers oppstår, kan du bare gjengi de uoffisielle reglene for riktig pakking av oppvaskmaskinen.

Derfor er det en konflikt

Utgangspunktet i kampen om bestikket er først og fremst om knivene skal vende spissen oppover eller nedover. Det er åpenbare ulemper med å snu kniver med bladet oppover: Det kan veldig lett ende opp med at noen skjærer seg på knivene eller stikker seg selv på tuppene.

En annen kilde til debatt er hvordan man sikrer at kniver best vaskes grundig rene. Her er det hygieniske problemer ved å snu hodet på skjeen, tindene på gaflene eller bladet på knivene inn i bestikkbrettet. Her nede blir vanntrykket mindre, og restavfallet får vanskeligere med å stikke av.

Hva sier produsentene selv?

Den amerikanske TV-kanalen NBC har forsket litt på saken. NBC News-programmet pløyde først gjennom alle oppvaskmaskinmanualene de kunne finne og forsket på emnet på alle mulige andre måter. Svaret viser seg å være – nesten – entydig.

«Nesten alle oppvaskmaskinmanualer, produsenter, nettsteder og talspersoner for apparatselskaper er enige om én ting: Plasser kniver med blad ned i bestikkbrettet for å unngå ulykker.» Dette er konklusjonen som NBC-nyheter kommer til i denne artikkelen basert på deres forskning.

bestikk blir vasket
Foto: Getty Images.

Konklusjon fra amerikansk forbrukerorganisasjon

På den annen side er meningene mer delte når det gjelder gafler. Flere kilder anbefaler oppover og andre nedover, og noen vil overlate det til forbrukerne.

For å komme frem til en solomonisk løsning henvendte NBC News seg til den høyt ansette amerikanske forbrukerorganisasjonen Consumer Report. Her innhentet programmets arrangører en entydig uttalelse fra senior testleder Emilio Gonzalez.

Som amerikaner er han naturlig nok livredd for å få fingrene tatt på lovlig vis. Han anbefaler derfor at du alltid konsulterer oppvaskmaskinens bruksanvisning først og følger rådene der.

Emilio Gonzalez holder seg imidlertid ikke tilbake med å komme med en anbefaling basert på sin fagkunnskap. Her er hans og dermed Consumer Reports mening:

  • Legg skjeene oppover
  • Plasser gaflene oppover
  • Plasser knivene nedover slik at ingen kutter seg.

Bonusanbefaling for bestikk i bestikkbrettet

Emilio Gonsalvez har også en bonusanbefaling om bruk av bestikk i bestikkbrett:

  • Bruk hullene i stativet hvis bestikkbrettet er utstyrt med lokk.

Dette vil forhindre at de enkle bestikkbitene fester seg sammen. Det er spesielt kritisk og forekommer ofte med skjeer.

Konklusjon

Den viktigste konklusjonen i denne studien

  • Plasser alltid kniver med bladet ned i bestikkbrettet