Når vasket du kjøkkenvifta sist?

Å rengjøre kjøkkenvifta er viktig av flere årsaker. En fettete vifte virker dårligere, og kan føre til dårligere inneklima og i verste fall brann.

Det kan lønne seg å ta en titt opp i kjøkkenvifta fra tid til annen. Er filteret gulbrunt av fett, er det på høy tid med en vask.

En kjøkkenvifte full av fett fjerner matos og lukt dårligere, og ikke minst er det brannfarlig. Fett er som kjent svært brennbart.

Drypper det en dråpe eller to ned på en varm kokeplate, kan det i verste fall begynne å brenne. 

Salgsdirektør for hvitevarer for Elkjøp Nordic, Fredrik Tønnesen, sier mange branner på kjøkkenet starter nettopp i kjøkkenvifta. 

– Dersom filteret på ventilatoren er fullt av fett, kan det ta fyr i vifta ved steking av for eksempel biff, eller ved tørrkoking, advarer han. 

Slik rengjør du kjøkkenvifta

De aller fleste ventilatorer har filtre som enkelt kan tas av og vaskes i oppvaskmaskin.

Ved håndvask kan fettløsende middel, som for eksempel Zalo iblandet salmiakk, brukes.

Husk å skylle og tørke delene godt før de settes på igjen. Tørk også gjerne rundt kantene av vifta med tørkepapir eller en tørr mikrofiberklut. 

Filteret kan som regel vaskes i oppvaskmaskinen.

 – Filtre som ikke kan vaskes bør byttes ut hver 6. til 12. måned. Er du i tvil om filteret er vaskbart, kan du sjekke instruksjonsboken eller se på leverandørens nettsider. Har du et filter som kan vaskes i oppvaskmaskinen, anbefaler vi å kjøre den alene, slik at ikke fett fester seg på glass og bestikk i vaskeprosessen, tipser Tønnesen. 

Vask ofte

Hvor ofte du bør rengjøre kjøkkenvifta, avhenger av bruken.

Men fett samler seg raskt opp, og filteret bør derfor rengjøres regelmessig – aller helst hver måned.

Et tett filter vil gi dårligere inneklima, noe allergikere og astmatikere kan merke ekstra godt. 

– Mange av våre kunder kommenterer at de synes ventilatorene sine ikke fungerer like bra lenger. Faktum er imidlertid at disse stort sett er like gode som før, men at de ikke får gjort jobben sin fordi filtrene ikke er rengjort eller byttet ut, sier Tønnesen.