Lesernes tips til rengjøring av rustfritt stål

Synes du det er vanskelig å få det rustfrie stålet pent? Prøv Vi i villa-lesernes tips!

Hvitevarer er ikke lenger bare hvite. Rustfritt stål har tatt kjøkkenet med storm, og dukker nå opp både som benkeplater, på hvitevarer og små elektronikk.

Det er lekkert og elegant når det er skinnende rent, men tar seg kanskje ikke like bra ut når det er fullt av fingermerker og matfett. Problemet er bare at det ikke alltid er like lett å rengjøre.

Er du en av dem som har begynt på julevasken og ergrer deg over at du ikke får det rustfrie stålet til å skinne som det burde? Du er ikke alene. Mange av Vi i villas lesere er levende opptatt av design og har investert i lekre ting i rustfritt stål.

Matolje: Det beste middelet?

Flekker til fortvilelse
– Jeg begynner å bli mektig lei min rustfrie stålplate som er over kjøkkenbenken min. Den blir stadig full av matfett og stygge flekker fra både hender og annet søl. Når jeg skal vaske den, ender det alltid opp med skjolder, og plata blir langt ifra ren, sukker en av leserne.

I Vi i villas diskusjonsforum har de diskutert hva som fungerer best. De har prøvd, feilet og lykkes med ulike metoder for å holde stålet rent. Noen gjør det enkelt, og unngår å bruke noen form for rengjøringsprodukter.

– Jeg er også lei av rustfrie stålprodukter. Jeg har så å si hele inventaret på kjøkken i rustfritt stål, og angrer investeringen da det er daglig polering av fingermerker, søl, fett og annet. Jeg har begynt å bruke kun meget varmt, rent vann, bomullsklut som ikke loer og glasshåndkle å tørke med. Det er bra for miljøet og lommeboken, sier en.

Håndkraft og kjøpeprodukter
Mens en annen leser sverger til kjerringråd og manuell håndkraft.
– Rustfritt stål generelt har jeg ingen erfaring med, men om en ønsker at oppvaskkummen skal skinne, som for de fleste av oss er i rustfritt stål, er det avispapir som er tingen. Fukt avispapiret og poller. Jeg kan love deg et flott resultat.

Andre foretrekker å bruke sprayer og kremer av ulike slag. En leser bruker Stainless Steel Cleaner & Polish fra 3M, en annen har prøvd Strahldur med hell.

– Et annet tips er å bruke en vanlig vindusrensspray. Spray på og tørk av med et godt tørkepapir. Det fungerer veldig bra på vår komfyr i stål.

Rengjøringsmiddel fra kjøkkenskapet
Av de mer uvanlige ideene, er kanskje forslaget om å vaske med matolje. Og det kommer fra Vi i villas egne lokaler, nemlig salgsansvarlig for interaktive media, Tor Helge Mattland. Han hevder å ha brukt olivenolje med hell på alt fra komfyr og kjøleskap til benkeplater.

– Jeg var butikksjef i Jernia før, så jeg har fått en del kjerringråd opp igjennom tiden. Bruk olivenolje eller matolje på rustfritt stål, så forsvinner fingermerker så lett som bare det. Det er hvertfall min erfaring.

Og skal vi tro responsen på forumet, er dette en løsning som fungerer for flere.
– Takker for tipset om olje. Makan til «vidundermedisin» skal du lete lenge etter! Nå skinner det så vakkert, så vakkert fra vårt kjøkken.

Hva er dine best tips for rengjøring av rustfritt stål? Del dine erfaringer på forumet.