Komfyren er kjøkkenets hjerte

Glasskeramisk topp, induksjon, gass eller støpejernsplater. Frittstående eller innbyggingsmodell? Utvalget av kokesystemer har skutt i været.

Kari-Lise Ebbesen har jobbet med salg og demonstrasjon av komfyrer det meste av sitt yrkesaktive liv, blant annet for Beha-fabrikken i Porsgrunn, der hun begynte i 1968.

Komfyrer med de tradisjonelle støpejernsplatene er på vei ut. I dag selges flest keramiske koketopper.

Induksjon tar over
– Induksjon er imidlertid på rask fremmarsj etter hvert som folk oppdager fordelene ved denne kokemetoden, forteller butikkmedarbeider Kari-Lise Ebbesen ved CBelektro i Tønsberg.

Induksjon er komfyrverdenens viktigste nyvinningen de siste årene, er dobbelt så rask som tradisjonelle kokemetoder og like fintfølende som gass. I tillegg svært økonomisk i bruk. Den ekstremt raske koketiden gir en strømbesparelse på rundt 45 prosent.

Hindrer forbrenning
På en koketopp med induksjon holder området rundt kokekaret seg kaldt. Sprut og søl brenner seg heller ikke fast. Renholdet er derfor enkelt.

Kun bunnen av kokekaret varmes opp, noe som fører til at det oppvarmede området raskt avkjøles når kjelen løftes bort. Derfor en sikker koketopp for alle med småbarn i huset.

LES OGSÅ: KARI-LISES KOMFYRTIPS

Kombinasjoner
Koketopper og stekovner leveres i forskjellige størrelser. Standard er 60 centimeter, mens bredden varierer fra 30 og helt opp til 120 centimeter. Frittstående komfyrer fra 50 og opp til 150 centimeter. Maxikomfyrene har ofte to stekovner. Du kan også velge ulike kombinasjoner av koketopper, for eksempel gass eller wokbrenner sammen med induksjon eller keramisk topp.

Kjelebytte
Induksjon er fortsatt noe dyrere enn andre koketopper, men prisen er på vei ned. Samtidig er prisforskjellene store. De dyreste modellene har boost-funksjon og utvidede kokesoner.
Vær oppmerksom på at du kanskje blir nødt til å bytte ut mange av kjelene dine dersom du velger induksjon. Kokemetoden er basert på magnetisme og krever derfor at kjelene har magnetisk bunn.

I arbeidshøyde
Fordelen med separat koketopp og stekovn er at stekovnen kan plasseres i arbeidshøyde. Ved en eventuell utskiftning holder det å bytte enheten topp eller stekovn.

– Både de som bygger nytt og voksne som bytter kjøkken, velger helst en innbyggingsmodell, erfarer Kari-Lise Ebbesen.

Tilvenning viktig
Dagens stekovner er stort sett utstyrt med varmluft, grill og gratineringsfunksjoner i tillegg til over- og undervarme. Enkelte har også egen pizza- og tiningsfunksjon. Mange har en brukervennlig stekeautomatikk, der du kun taster inn ønsket program og vekt. Deretter sørger ovnen for resten, med godt stekeresultat.

Men vær oppmerksom på at tilvenning til ny stekovnen er viktig. Moderne komfyrer er mye mer nøyaktig på gradene enn de gamle.

Enkelt renhold
Pyrolyse er en nyhet som har revolusjonert rengjøring av mange stekovner.

– Pyrolyse er en forbrennsingsprosess hvor fett og smuss forbrennes ved cirka 500 grader og omdannes til støv som lett kan fjernes med klut eller støvsuger, forklarer Kari-Lise Ebbesen. Også stekebrettene kan rengjøres ved denne metoden.