Et vanlig kjøleskap eller en dypfryser bør holde i minst 10-15 år. Noen holder enda lenger, men før eller siden må man innse at en tro tjener på kjøkken er utslitt. Den må leveres til nærmeste gjenvinningsstasjon, eller mer praktisk: Levers der hvor man kjøper nytt. Hvis det er et par tiår siden du så deg om etter et nytt kjøleskap, vil du fort oppdage at det har skjedd mye på produktfronten, og det er mye å ta stilling til blant alle de lekre modellene på markedet.
Innredningen med hyller, skuffer og ulike klimasoner for matvarer med forskjellig holdbarhet er avhengig av smak og behov. Farger er også en smakssak, men trenden de siste årene har gått i én retning: Hvitt. Børstet stål er fortsatt et alternativ hvis det passer til stilen på kjøkkenets, men andre farger må nå som regel spesialbestilles. Det er ikke så overraskende, for når produkter skal være en del av dagliglivet i så mange år, er nøytrale og tidløse farger det beste.

Nytt = strømsparing
Men det er energiforbruket som har endret seg mest. På 20 år har en gjennomsnittlig fryser eller et kombiskap redusert strømforbruket med rundt 70 %. Og sammenlignet med gamle kjøleskap bruker de nye opptil 80 % mindre strøm. Det vil si at et nytt, energieffektivt kjøleskap bruker like lite strøm som en sparelyspære på 11-12 Watt.
Så hvis du bytter ut den gamle fryseren i kjeller og det gamle kjøleskapet med et moderne kombiskap, så vil du kunne se det direkte på strømregningen. Det er fort noen hundrelapper spart i året, hvis du kaster ut den gamle fryseren i kjelleren sammen med kjøleskapet.
Årsakene til at gamle kjøleskap og frysere er sånne ”strømslukere”, er selvfølgelig at de står på bestandig. Det gjør de nye også, men bedre motorer, bedre isolasjon og ”intelligent” energiforbruk gjør dem så mye mer økonomiske og miljøvennlige i bruk. Hvor mye du sparer pr. år i kroner, er selvfølgelig avhengig av prisen på det nye kombiskapet. Men mindre strømforbruk er en fordel, uansett om investeringen tar 5 eller 30 år før den betaler seg.
Alle nye kjøleskap og frysere som selges i Norge er merket A, A+ eller A++. Dette er en energimerking som forteller noe om strømforbruket. Et kjøleskap i klasse A++ skal bruke 40 % mindre strøm enn et kjøleskap i klasse A. De fleste produkter er i klasse A+.

No frost, AEG. Kombiskapene fra AEG med et riktigere fuktighetsnivå i kjøl og No Frost system som forhindrer dannelse av is i fryseren. Elektronisk kontroll med digital display, høyde fra l85 til 201 cm. Med to separate kjølesystemer fungerer kjøl og frys uavhengig av hverandre. Energiklasse A++.
Kombiskap er praktisk
Kjøl- og frys i ett kombiskap er den mest energieffektive løsningen. De fleste modellene som selges, er mellom 180 og 200 cm høye og har en plassfordeling mellom kjøle- og frysedelen på cirka 60-40. Skuffene i fryseren gjør det enkelt å holde oversikten. Her slipper vi frostskader på fingrene mens vi leter eller fjorårets blåbær i bunnen av fryseboksen. Flere modeller har også automatisk av-ising, som er tidsinnstilt og holder fryserommet rent for isdannelser.
Kjøleskuff og side by side
Et alternativ til kjøleskap er enten et eget lite kjølerom eller en kjøleskuff på kjøkkenet. Til innbygging i kjøkkenbenken leverer Norcool et system som består av to dype skuffer. Når kjøkkenet skal forandres og man ikke har lyst på høye skap, kan alle kjølevarer gjemmes enkelt og oversiktlig under benken.
Har du plass, stor husholdning eller simpelthen liker å ha et rikholdig matlager, så er det praktisk og å kjøl- og frys ved siden av hverandre. Det heter ”side by side”. Noen har ismaskin, som rommer et par liter med isbiter, og spesielle skap og hyller for vin.

Nyttig å spørre
Når du har bestemt deg for dimensjoner og cirkapris på et nytt kjøle- og fryseskap, er det lurt å stille forhandleren en del spørsmål:
Hva er det årlige strømforbruket? Hvis du regner med en (realistisk) kWh på for eksempel 1,20 kr, finner du fort ut hvor mye det koster deg i året.
Hvordan er lydnivået? Sammenlign flere produkter, for det er store variasjoner.
Hva med innfrysingstiden? Matvarer som legges i fryseren, bør fryses fort inn, så ikke andre varer begynner å tine og det dannes iskrystaller.
Hvor god er isolasjonen hvis strømmen skulle gå? En god fryser, bør kunne holde på kulden i nærmere ett døgn før temperaturen stiger over minus ti grader. Den beste temperaturen i fryseren er minus 18 grader. Det gir maten god holdbarhet, uten å bruke for mye strøm.
Og sist men ikke minst: velg en modell fra en kjent produsent, så er du sikret god service og deler hvis det skulle trengs i løpet av de neste 15 årene.
For så lenge bør det nye vidunderet holde.
Sjekk strømforbruket
De 25 prosent mest energieffektive hvitevarene i salg er Energisparemerket. Se etter dette merket hvis du er opptatt av strømsparing. På den danske nettsiden www.sparenergi.dk kan du sjekke det årlige strømforbruket på tusenvis av hvitevarer. Her finnes både nye og gamle kjøle- og fryseskap, og selv om ikke alle selges i Norge, er mye likt.
Se flere kjøleskap på neste side
#br

Best på frys, Gorenje.
Gorenjes fryseskap er nylig kåret til det beste på markedet i både Norge og Sverige når det gjelder å holde på kulden ved strømbrudd eller innfrysing av nye varer. To atskilte kjølesystemer gir raskere nedfrysing og bedre temperaturkontroll.





Rimelig i drift, LG. Et spesielt kompressor-system gjør at side by side-skapene fra LG er blant de stilleste på markedet. Og strømsparende: Enregiklasse A++. Leveres i hvitt (ca. 2.000 kr rimeligere) eller rustfritt stål. Ismaskin på døren for isbiter, knust is og kaldt vann.