Hva koster hvitevarene deg?

A-merkede hvitevarer skal være bedre for miljøet, men er de egentlig bedre for lommeboka?

A-merkede hvitevarer bruker mindre strøm enn tilsvarende produkter med lavere energieffektivitet. Men samtidig kan energieffektive hvitevarer være dyrere i innkjøp enn de andre. Hvor mye er det da egentlig å spare på å velge A-merkede hvitevarer?

For å se nærmere på det, har vi sammenlignet frysebokser i ulike energiklasser. Det er ikke tilfeldig at vi har valgt nettopp frysere. Frysere og kjøleskap er i bruk 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Å velge energieffektive alternativer her virker derfor fornuftig.

Men er det like fornuftig for lommeboka når innkjøpsprisen for den energieffektive koster mer enn tilsvarende produkt i en laverer energiklasse?

Strømsuger: Har du tenkt over at fryseren er i bruk hele døgnet, hele året?

Når A er dyrere enn C
Elkjøp selger to typer Electrolux frysebokser med 400 liter volum. Dette er en stor fryser, passende for en familie med behov for å kunne fryse inn kjøtt og andre matvarer i større mengder.

Den ene fryseboksen er C-merket og koster 3 995 kroner. Den andre er A+-merket og koster 5 495 kroner. Det er med andre ord 1500 kroner i prisforskjell på de to. Fryseren i C-klassen gir et beregnet forbruk på 505 kWh per år, mens lavenergifryseren gir et forbruk på 321 kWh per år. Det er med andre ord 184 kWh å spare per år på en energieffektiv fryser.

Hvis vi antar at prisen du betaler for strøm og nettleie ligger rundt en krone per kWh, vil det med andre ord ta åtte år før den energieffektive fryseren har spart inn de 1500 ekstra kronene du måtte gi for den sammenlignet med fryseren som var C-merket. Er strømmen billigere, vil det gå lengre tid før A+fryseren tjener inn de ekstra investeringskostnadene. Er strømmen dyrere, vil det derimot gå raskere. Deretter vil du spare 184 kroner hvert år på å ha valgt A+modellen.

Samme pris, ulike energimerker
Når det ikke foreligger prisforskjeller mellom energiklassene i to ellers sammenlignbare alternativer, vil det alltid lønne seg allerede fra dag én å velge lavenergi.

Elkjøp selger for eksempel to typer Electrolux frysebokser med 260 liter volum, hvor den ene er A+-merket og den andre er C-merket. Frysere med 260 liter volum er passende for et par med behov for å fryse ned store mengder matvarer eller for en vanlig familie med moderat behov for fryser.

Begge fryseboksene koster 3 495 kroner i nettbutikken. A+-modellene har et beregnet forbruk på 250 kWh, mens fryseren som er C-merket har et beregnet forbruk på 385 kWh. Det utgjør en forskjell på 135 kWh per år. Hvis vi fremdeles antar at totalprisen for kWh ligger på rundt én krone, vil det si at du hvert eneste år sparer rundt 135 kroner på å ha valgt den mest energieffektive modellen.

Mange bekker små
135 kroner er kanskje ikke en avgjørende sum i det store husholdningsbudsjettet, men så er også fryseren kun et av de mange hvitevareproduktene du sannsynligvis har i hus. Hvis du kan spare tilsvarende på å velge energieffektive kjøleskap, oppvaskmaskin, komfyr, mikrobølgeovn, vaskemaskin, og tørketrommel, begynner det raskt å løpe hundrelapper. Da kan det være lønt å bruke fem minutter ekstra på å sørge for at du får det mest energieffektive produktet neste gang du er i butikken.

Hvitevarer og brunevarer er merket fra A til G, hvor G er det dårligste alternativet. Noen produkter har også to ekstra energiklasser over den vanlige klasse A. Det gjelder blant annet på frysere, hvor A+ og A++ er de beste valgene. Energiklassen skal alltid være tydelig merket på varene når du er i butikken. Hvis du ikke finner den, spør betjeningen.

Vil du redusere forbruket ditt? Her er tre tips fra Enova:
* Velg A-merkede hvitevarer. For kjøle- og fryseskap er A+ eller A++ best.
* Vurder hvilket behov du har før du kjøper. Ikke overdimensjoner – jo større kjøle- eller fryseskap, desto større forbruk.
* Hvis du kjøper nytt, bør du ikke bruke det gamle apparatet som f.eks. ekstrakjøleskap – da øker strømforbruket. Forhandlere av hvitevarer har plikt til å motta kasserte hvitevarer gratis fra forbruker dersom de selger samme type produkt.