Hold komfyren i toppform!

Kokeplater og stekeovn er noe av det som blir brukt mest på kjøkkenet. Derfor er det viktig at de blir vedlikeholdt.

Det finnes i hovedsak fire forskjellige komfyroverflater: Masseplater av støpejern, glasskeramiske overflater, emaljeredeoverflater og ståloverflater. Selve innsidne av stekeovnen kan være belagt med emalje eller være selvrensende.

Masseplater:
Masseplater er laget av støpejern som kan ruste, for eksempel om en gryte koker over. Om skaden først er skjedd kan du først rense platen med en skuresvamp eller stålbørste. Varm opp platene etter rengjøring slik at de tørker.

Vår danske søstersite, idenyt.dk, tipser om at en kan smøre inn platene med syrefri olje (symaskinolje): Vent til platene er kalde, smør deretter et tynt lag olje på platene. Skru på platene på høyeste trinn og i ca 3 minutter. Tørk deretter av den resterende oljen.

Er kokeplatene dine (masseplater) er blitt lyse og blanke etter mange års slitasje? Da kan du få tilbake den opprinnelige fargen ved å behandle dem med kokeplaterens. Rengjør og tørk dem grundig først. Det er lurt å varme opp platene når du har rengjort dem. Ellers kan fukten fra rengjøringen få platene til å ruste.

  Rene og velholdte kokeplater gjør det langt hyggeligere å jobbe på kjøkkenet.

Glasskeramiske overflater
Et godt utgangspunkt er å tørke godt av ovnen hver gang du bruker den. Slå av kokeplatene og la dem bli kalde. For å rengjøre platene kan du bruke en fuktig klut med litt oppvaskmiddel. Tørk deretter av platene med en ren og fuktig klut for å sikre at alle rester av oppvaskmidler blir fjernet fra platene.

En eller flere ganger i uken bør glasskokeplaten rengjøres med glasskeramisk rensemiddel. Dette dekker overflaten med en beskyttende film som er vann- og smussavvisende. Etter rengjøring tørker du over platene med en tørr klut.

Du bør ikke bruke sterke rengjøringsmidler som ovnsrens, stålull eller den grove siden på rengjøringssvampen på platene. For å fjerne fastbrente bør du bruke en glass-skraper som du får kjøpt i hvitevareforetninger.

Emaljerte overflater
Mange komfyrrister og bakeplater er emaljerte. Vær oppmerksom på at emaljen tåler dårlig syre da den etser på emaljen – for eksempel sitronsaft, edikk og salt. Du bør heller ikke bruke skurekrem eller pulver. Legg heller platene/ristene i såpevann noen timer. Er det plass i oppvaskmaskinen, kan de også vaskes der.

Ståloverflater
Komfyrer i stål er flotte, men blir ofte ripete etter lang tids bruk. Vær derfor nøye med hvordan du rengjør dem. Du bør for eksempel ikke bruke stål ull eller slipende svamper. Bruk heller et rensemiddel for rustfrie ståloverflater og en fuktet klut. Husk å følge produsentens anvisninger!

  Stekeovner kan renses ved å bruke feks. ovnsrens.

Selve ovnen
Du kan bruke et spesialrensemiddel, for eksempel ovnsspray. Pass på at du ikke sprayer på flater som ikke er emaljerte, for eksempel på varluftsviften.

Identy.dk foreslår at du bruker brun såpe (grønnsåpe) i ovnen. Det er mer miljøvennlig. Still termostaten på 90-100 grader, så snart såpen bobler opp skal du skru av ovnen. Når ovnen er kald kan du vaske av såpen med rent vann.

Hvis ovnen din er svært skitten kan du smøre brun såpe (grønnsåpe) i ovnen og sette en kopp med salmiakksprit i ovnen. Ovnen skal ikke varmes opp. La det stå i ovnen natten over. Husk å sjekke med produsenten av ovnen om den tåler salmiakksprit.

Selvrensende ovner
Du bør ikke bruke ovnsspray i selvrensende ovner.

Det finnes to typer selvrensende ovner, katalytisk og pyrolytisk. Katalytisk er en spesiell emalje som bryter ned matrester og fett ved tempraturer over 200 grader. Pyrolytisk forbrenner fett til aske ved tempraturer over 500 grader.

Selvrensende ovner har et eget renseprogram som kan brukes når ovnen er skitten. Blir ikke ovnen ren ved selvrensing, bør du kontakte produsenten for videre instrukser. Du bør ikke bruke ovnsspray i selvrensende ovner.

Husk også at du bør rense fettfilteret i ventilatoren jevnlig. Jo mer fett det er på filteret, desto mer brannfarlig er den! Mange av disse filterne kan du vaske i oppvaskmaskinen.