Gasskomfyr gir effektiv matlaging

- Du både ser og føler de varme strålene fra gassen, sier gourmetkokk Edgar Ludl. Elektrisk varme kan vi ikke se. Derfor er det lettere å glemme å slå av en varm plate på komfyren enn å gå fra en gassbluss.

<!–bildetekst–>  

Å lage mat over åpen ild gir deg større mulighet til å regulere varmen. Du får full fres på  stekingen eller du kan la sausen småputre på svak varme ved raskt å regulere styrken på gassflammene. Mesterkokk Edgar Ludl, som bor og arbeider i Sandefjord, lovpriser gasskomfyrens kvaliteter og  er forundret over at vi som gassproduserende land ikke er flinkere til å ta  i bruk gass til matlaging. Selv har Edgar Ludl, som opprinnelig er fra  Østerriket, lenge vært fortrolig med matlaging over åpen ild. I sine yngre dager gikk han i kokke-lære i sin fødeby Semmering, på  stedets største hotell. Der lærte han å lage mat på  gass-komfyr. Tilfeldigheter brakte deretter den unge kokken til Norge og Sandefjord, der han nå har bodd i over 30 år .

bildetekst

Fascinerende  flammer fra gassblussen skaper trolsk atmosfære på kjøkkenet. I ovnen bakes det også brød med oppvarming fra gass.

I 1972 deltok Ludl, som privatperson i kokke-olympiaden og stakk av med førsteprisen. Mesterkokken har dessuten vært «far» for det norske kokkelandslaget. I 1982 åpent han dørene inn til sin egen gourmetrestaurant i Sandefjord, som  er viden kjent for sine smakfulle retter. Ludls Gourmet er fremdeles et begrep langt utenfor Sandefjords grenser selv om restauranten nå er tatt over av en av Ludls tidligere lærlinger.

I dag bruker Ludl mest tid hjemme i eget kjøkken, der han komponerer stadig nye retter som enten kommer ut mellom stive bokpermer eller som fryder lesere i en rekke blader og tidsskrifter. Gasskomfyren fra Frankrike, er et blikkfang i kjøkkeninteriøret og svikter aldri når det gjelder. Franskmenn kaller komfyren for «Les pianos gastronomes». Det er lett å få assosiasjoner til symfonier  når gourmetmat skal komponeres. Nyansene og detaljene gjør susen og får deg løftet et hakk opp fra det hverdagslige, sier gastronomen, som elsker å trylle frem lekre retter over sterk eller svak gassflamme. 

 

Edgar Ludl anbefaler gasskomfyr fordi:

1. Gass er en rimelig naturressurs som vi har lett tilgang på  i Norge.

2. Effektiv i bruk. Gass gir deg full kontroll over varmen.

3. I det øyeblikket gassen skrus av er komfyren kald.

4. Enkelte matretter laget på gasskomfyr smaker bedre.

6 praktiske punkter:

1. Gasskomfyren som vises her heter Lacanche «Cluny» og koster litt over 40.000 kroner. Det er også mulig å få rimeligere varianter fra Lacanche til rundt 30.000 kroner. Andre gasskomfyr-leverandører kan operere med pris ned til 4.000 kroner.

2. Lacanche leveres i ni forskjellige farger. Tre lag farge og en herding i 850 grader gir den spesielle fargegløden når metall og emalje smelter sammen.

3. Importør av Lacanche-komfyrer i Norge er Vera Gasskomfort AS.

4. Det er tillatt å oppbevare to 11 kilos gassflasker i bolig. Ved oppbevaring av større flasker med gass kreves eget gasskap utenfor huset.

5. En 11 kilos gassflaske koster i underkant av 900 kroner, og om lag 300 kroner ved bytte.

6. Gass er rimelig og drøyt i bruk. En 11 kilos gassflaske kan vare i et halvt år, ved daglig bruk.