Frysere til høstens grøde

Ta vare på høstens grøde med en skikkelig fryser.

<!– –>

Frukttrærne bugner og grønnsakene er innhøstningsklare. Noe av det rekker vi å spise, men mye går til spille om det ikke lagres riktig. Med en skikkelig fryser får du tatt vare på høstens grøde uten at det går ut over vitaminer eller smak.

Du får frysere i flere størrelser og ulike utførelser. Hvilken du bør velge, er både avhengig av hvilke behov du har og hvor mye plass du har til rådighet. Du bør også vurdere energieffektiviteten når du kjøper fryser. Dette gjelder selvsagt for alle elektriske apparater, men er spesielt viktig for hvitevarer som frysere og kjøleskap som står på hele døgnet.

Fryseskap
Fryseskap gjør det enkelt å ha oversikten over hva som befinner seg i fryseren, og de trenger ikke avriming like ofte som fryseboksene. Ulempen er at det kan være vanskelig å få plass til store ting, som for eksempel kalkun, men dette kan du omgå ved å velge fryseskap som har ekstra store hyller. Denne funksjonen går ofte under det engelske navnet Big Box.

Du får skap fra 150 cm, som passer under kjøkkenbenken, til skap i full mannshøyde. Enkelte, men ikke alle, kan også integreres i kjøkkeninteriøret med møbeldør. Det finnes også mini-fryseskap med kun to hyller. Disse passer godt på hybelen, men også om du ønsker et lite kjøleskap på kjøkkenet i tillegg til en større fryser i kjeller eller bod.

Fryseboks
Fryseboksene rommer gjerne mer enn fryseskapene og er enkle å fylle. Boksen har også god plass for store varer, og du kan fryse ned hele kransekaker uten problem. De minste fryseboksene rommer rundt 100 liter og passer for enslige og par, mens de største rommer opp til 500 liter. En fryseboks har alltid lokk som åpnes på toppen og kan dermed ikke plasseres under kjøkkenbenken.

Ulempen med fryseboksen er at det ikke er like lett å nå tak i det som ligger på bunnen. Det kan dessuten være uoversiktlig med matvarer som er stablet oppå hverandre. Frysebokser må vanligvis avrimes oftere enn fryseskap. Det er imidlertid mulig å få tak i frysere som ikke trenger avriming. Se etter NoFrost-funksjonen.

Kombiskap
Med kombiskap har du kjøleskap og fryseskap i ett, den ene plassert oppå den andre. Dette er spesielt praktisk for de som har liten gulvplass på kjøkkenet eller i leiligheter hvor man ikke har plass til fryseren andre steder i boligen.

I kombiskap får du frysere fra rundt 50 liter, som kanskje passer best for deg som bare trenger plass til Grandiosaen eller vil ha ispinnene lett tilgjengelig. De største frysedelene rommer rundt 90 liter. Ulempen med kombiskap er dermed at de gir begrensede frysemuligheter. Det tar ikke mange matvarene før fryseren er full. I tillegg er det svært vanskelig å fryse inn store matvarer.

Tvillingskap
Disse skapene kalles også amerikanske kjøleskap. Her står kjøleskap og fryseskap ved siden av hverandre i ett produkt. Ofte vil det også være isbitmaskin og vanndispenser i frysedelen. Tvillingskapet tar ganske stor plass, så det krever et romslig kjøkken.

Tvillingskapene har vært et populært valg, og i 2006 økte salget med over tjue prosent. Du bør imidlertid være klar over at kjøleskap med vanntilførsel har ført til flere lekkasjer, og flere rørlegger nekter nå å installere slike skap. Velger du å installere det selv, vil du sannsynligvis ikke være dekket av forsikringen om uhellet er ute.