Her gir vi deg åtte råd når du skal kjøpe hvitevarer.
Velg A-merket
Velg energieffektive hvitevarer, og helst de som er merket med A, A+ eller A++. De to sistnevnte energiklassene er forbeholdt kjøleprodukter. Hvitevarer som skal energimerkes inkluderer blant annet kjøle- og fryseapparater, oppvaskmaskiner, vaskemaskiner, tørketromler og stekeovner.
I tillegg til at du gjør ditt for å begrense energiforbruket ved å velge hvitevarer i de beste energiklassene, er det selvsagt også penger å spare på strømbruket for din egen del.
– Et kjøleskap i energiklasse A++ bruker omtrent 55 prosent mindre strøm enn et B-merket kjøleskap, mens et A-merket apparat bruker omtrent 40 prosent mindre strøm enn et C-merket, sier Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag.
Hvitevarer i beste energiklasser er gjerne dyrere enn hvitevarer i lavere klasser, men på sikt kan det lønne seg å betale litt ekstra i starten. Les mer om det i artikkelen Hva koster hvitevarene deg?
Tenk størrelse
Et annet viktig poeng er å tenke størrelse. Et eldre ektepar vil gjerne ha behov for en mindre fryser og kjøleskap enn en barnefamilie.
– Vurdér også størrelsen. Et kjøleskap eller en fryser bør for eksempel hverken være mye større eller mindre enn det du har behov for, sier Granaas.
Ved å velge størrelse etter behov, slipper du å betale unødvendig mye både for produktet og for strømbruken.

Unngå miljøskadelige kjemikalier
De fleste av dagens kjøleskap og frysere bruker et kjølemiddel som hverken ødelegger ozonlaget eller gir drivhuseffekt. Men i følge Grønn hverdag finnes det fremdeles kjøleskap med som inneholder en drivhusgass med mange hundre ganger sterkere effekt enn CO2. Kjølemiddelet heter R134a (HFK) og bør altså unngås.
– Styr dessuten unna kjøleskap som reklamerer med antibakteriell effekt. De kan blant annet inneholde nanosølv, som kan være uheldig for miljøet. Antibakterielle kjøleskap har dessuten ingen påvist nytteverdi, sier Granaas.
Unødvendige forsikringer
Får du tilbud om å kjøpe en tilleggsforsikring når du kjøper hvitevarer, kan du trygt takke nei. Forbrukerkjøpsloven dekker i de fleste tilfeller mer enn godt nok. Den gir deg rett til å klage på mangler ved en vare innen to år, og for ting som er ment å vare vesentlig lenger, som hvitevarer, er fristen fem år.
– Du kan reklamere på elektriske husholdningsapparater i fem år. I butikken får du oppgitt hvilket serviceverksted du skal bruke. Dette verkstedet opptrer på vegne av selger, skriver Forbrukerrådet.
På jakt etter ny komfyr?
Mesterkokk Geir Skeie anbefaler at du ser på effekten på de forskjellige platene før du velger hvilken komfyr du vil gå for. Effekten måles i watt og skal være oppgitt for hver enkelt plate.
– Effekten avgjør hvor fort du klarer å koke opp ting. Billige modeller har ofte mindre effekt, og da tar det lenger tid å koke opp maten, sier Skeie.
Les også hva Skeie anbefaler av gass-, keramisk eller induksjonskomfyr.
Skal du ha ny vaskemaskin?
En vaskemaskin har én funksjon: å vaske klær. Likevel er det flere ting å ta i betraktning når du skal kjøpe ny vaskemaskin. Vaskekapasitet, brukervennlighet og allergihensyn er noen av dem. Les mer om dette i artikkelen Ny vaskemaskin? Les dette!
Sammenlign priser
Samme vare kan ha ulike priser hos forskjellige leverandører. Når du har bestemt deg for hva du ønsker av produktet, kan det være lurt å bruke litt tid på å sammenligne priser.
Lever det gamle til godkjent mottak
Til slutt: husk å kvitte deg med det gamle utstyret på en forsvarlig måte. Det betyr å levere det til et godkjent mottak.
– Alle kjøleskap og frysere inneholder miljøfarlige stoffer, og det er viktig å kvitte seg med dem på en forsvarlig måte når de ikke lenger fungerer. Det elektriske og elektroniske avfallet kan du levere i butikker som selger samme slags utstyr – helt gratis og uten at du må kjøpe noe. Det kan også leveres til kommunale mottaksstasjoner, sier Granaas i Grønn hverdag.
Du finner ditt nærmeste mottak for elektronisk avfall på sortere.no.