GENIALT triks: Slik sjekker du om egget er gammelt

Er du usikker på om eggene dine har blitt gamle etter å ha ligget en stund i kjøleskapet? Sjekk holdbarheten til eggene med dette genialet trikset! 

Lang holdbarhet etter stemplet dato

Eggene i Norge har en holdbarhet på 28 dager, men de varer egentlig mye lenger. Disse reglene kom etter 2000 fra EØS-direktivet, da eggene før ble stemplet med 45 dager. Det nye kravet kom til Norge på grunn av faren for salmonella i egg.

Samtidig har det aldri vært registrert noe syketilfelle norske egg, og i butikkene er det kun norske egg som kan bli kjøpt. Derfor hevder Åse Kringlebotn fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt, at norske egg holder mye lenger enn 28 dager, og i minst to måneder.

Oppbevaring av egg

Egg liker seg best da temperaturen ligger på rundt åtte grader. De bør derfor oppbevares øverst i kjøleskapsdøren, der det er varmest. 

Rett før eggene skal brukes, er det smart å ta de ut av kjøleskapet og oppbevare dem romtemperert. Da blir de nemlig lettere å skrelle etter de er kokt, samtidig som de ikke vil sprekke så lett. Det blir også lettere å piske dem. Dette er på grunn av at temperaturforskjellen blir mindre når du tar tempererte egg i kokende vann, enn rett fra kjøleskapet.

Slik sjekker du om egget er for gammelt

Vanntesten kan hjelpe deg å finne ut om eggene har blitt for gamle til å brukes. 

Finn fram et glass med vann og legg egget oppi. Om det flyter og holder seg til toppen, betyr det at egget er ganske gammelt. Motsatt, om det synker ned mot bunnen, er egget ferskt. Dette skyldes at etterhvert som tiden går vil innholdet og vannmolekylene i egget dampe ut av egget, og luft vil sive inn. Luftboblen inni egget vil bestemme hvor lett egget flyter.

Om du vil sjekke en ekstra gang, kan du knekke egget i en bolle og lukte på det. Hvis det lukter ferskt, ikke har sprekker i skallet, og har blitt oppbevart kjølig, skal det ikke være farlig å spise.