Super fornyelse – med sprøytelakkering

Kjøkkenet føltes trangt og mørkt. Eierne syntes dessuten det ikke var helt tidsriktig. De var lei fargen, og et nytt kjøkken stod høyt på ønskelisten. Løsningen ble sprøytelakkering, dermed fikk de nytt kjøkken raskt og rimelig.

I dette tilfellet var det opprinnelige kjøkkenet relativt nytt, det var uten skader og planløsningen var funksjonell og god. Rommet hadde rett og slett bare behov for en real ”ansiktsløftning”.
Husets frue, som er svært interiør-intressert, hadde det hele klart for seg; ny farge på innredningen, ny tapet og nye fliser, og kjøkkenet ville bli godt som ”nytt”.
Det hun imidlertid også var klar over er at maling av kjøkkeninnredning er tidkrevende arbeid som krever stor nøyaktighet for å få til et pent resultat.

Rask oppussing
Alle frontene ble derfor skrudd av og levert til en sprøytelakkerer.
– Dermed kunne kjøkkenet brukes under hele prosessen, sier beboerne.
Med små barn i huset hadde det vært ganske slitsomt å ikke ha kjøkken en periode.
Terje Skaar i Poly-Teknikk A/S sliper, grunner og sprøytelakkerer fronter med en hurtigtørkende maling fra Akzo Nobel.
– For å få til et perfekt sluttresultat er det en klar fordel at malingen er hurtigtørkende, sier Terje.
– Den typen vi bruker er støvtørr på en halv time, en klar fordel både tidsmessig og prismessig.
Terje vet hva han snakker om, han har 20 års erfaring som billakkerer og i tillegg flere års erfaring med sprøytelakkering av kjøkken for en kjøkkenprodusent.
– Vi kan sprøytelakkere i alle farger, det enkleste er en NCS-kode, men selv spesialfarger er mulig å få til, da må vi bare foreta en fargeanalyse av den ønskede fargen først, sier bil- og kjøkkenlakkereren.
Den mest vanlige glansgraden er glansgrad 40, den har god slitestyrke og vaskbarhet.
Vi kan også lage et mer silkematt utseende med glansgrad 20.
En lavere glansgrad enn 20 er ikke å anbefale fordi det vil bli mye tyngre å holde rent.

Tapet og fliser
Mens frontene var til ”behandling i Terjes skjønnhetssalong”, benyttet beboerne tiden til å tapetsere og legge fliser. Valg av tapet ble en bredstripet papirtapet i meget god kvalitet. Den er dessuten lett å legge, og dermed er det også enkelt å få til et vellykket resultat som holder seg pent lenge. Ved valg av tapet på kjøkkenet er det viktig å huske på at dette er et rom med høy slitasje.
De nye keramiske flisene er sandfargede og binder godt sammen den nye fargen på frontene med de eksisterende eike-skrogene og benkeplaten. Flisene er lagt oppå de eksisterende flisene og det er brukt en mellomgrå fugemasse. Med tapet som er bredstripet og fliser som er relativt små (5×5 cm) skapers en fin variasjon som gir rommet karakter.
Valg av farger
Fargesettingen i et rom påvirker rommets form og karakter, uheldige former kan dermed forandres ved riktig fargesetting. Et rom som har fargetyngden på gulvet og lyse farger på vegger og i tak vil virke åpent og luftig. På dette kjøkkenet understrekes det ved tapeten som har loddrette striper. Et stående mønster på veggene får nemlig et rom til å virke høyere. Når derimot både tak og gulv holdes i møkere farge enn veggene, f.eks. parkettgulv og ubehandlet gulnet panel i tak, får det rommet til å virke lavere og bredere. Et godt råd for små rom er derfor å holde både tak og vegger lyse.
Kjøkkenet har nå fått en ansiktsløftning som både har vært rimelig og ikke minst rask. Den samme fargen (0005-Y30R) er dessuten brukt på veggen i stue og spisestue for nettopp å øke romfølelsen ytterligere.