Perfekt kjøkken på 24 timer

Det var da fargen på bordplaten smeltet sammen med prøven av den matte veggflisen og skapprofilens høyglans at familen hadde funnet sitt nye kjøkken. Deretter tok det kun 7 arbeidsdager før kjøkkenet var ferdig.

Familiens nye kjøkken skulle passe inn i villaen fra 1956. Kjøkkenet brukes primært av mor, far og en tenåring, men familien har mange venner, så ønsket var god plass.

– Innredningen i det gamle kjøkkenet skulle stort sett bevares – trodde vi. Utfordringen var å få spisestuen integrert i kjøkkenet uten at det bare ble et stort rom, forteller familien.

– Hele prosessen startet med å besøke forskjellige kjøkkenbutikker og hjemmesider. Datteren min og jeg surfet rundt i bil og på nettet. Vi samlet brosjyrer og fikk mange bilder på netthinnen som vi senere sorterte, forteller husets frue.

  Slik så kjøkkenet ut før.

Tilbud fra flere firmaer
Familien ba deretter om tilbud fra to firmaer og dermed var valget ikke så vanskelig.

– Vi så mer på funksjon og pris enn på design og merkevare, forteller familiens mannlige medlem som også er kjøkkenoverhode med flest aktive kokketimer.

– Selvfølgelig skulle det være lekkert, men like viktig at det er enkelt å vedlikeholde. Jeg har tidligere stått ved en massiv tre benkenkeplate som etter få måneder ble sort og anløpen ved vasken, supplerer hun.

Paret var også enige om hva tilbudet fra forhandleren skulle inneholde. Det gamle kjøkkenet skulle fjernes og det nye settes opp av en fagmann.

  Kjøkkenet etter: Komfyren er flyttet og den store kjøkkenvifta er borte.

– Erfaring har lært oss at våre «gjør-det-selv»- evner best egner seg til småting. Vi ville være trygge på at vi ikke i ettertid skulle ergre oss over skjeve skap og hyller, uhensiktmessige skruer eller manglende lister. Men før kjøkkenmontøren kunne slippe til, skulle selve kjøkkenet velges – og det var en prosess som var langt mer tidskrevende enn vi hadde forestilt oss.

– Vi var ikke klar over hvor mange beslutninger det innebar. Kjøkkenforhandleren var meget grundig. Vi skulle vurdere materialer, innredning, elektrisitet, belysning, hvitevarer, bredder, høyder og mye mer skulle vurderes. Fagmannen var også på hjemmebesøk for å ta mål og se an det gamle kjøkkenet

– På et tidspunkt var det rett før vi ga opp, men i dag ser vi klart at de 24 timene vi brukte på hjemmebesøk og i kjøkkenbutikken var vel anvendt tid.

Kjøkkenvasken er laget av svart cristadur.

Til daglig glede
Det viste seg også at familien underveis endret holdning til hvordan deres nye kjøkken skulle se ut. Innredningen ble langt mer funksjonell og elementene ble valgt ut fra husets samlede «sjel» framfor kjøkkenbrosjyrens nyheter. Nå har vi hatt vårt nye kjøkken i tre måndeder. Vi har blitt dus med de nye mulighetene det gir oss. Tenk, det tar omtrent ingen tid å tømme oppvaskmaskinen da den er praktisk plassert i nærheten av skuffer og skap der tingene vi bruker daglig er oppbevart. En liten detalj kanskje, men til stor daglig glede,
understreker familien.

Huskeliste:

* De fleste produsenter arbeider med priser som «kun» dekker innredningsmoduler, benkeplater og hvitevarer. I tillegg kommer montering, el-arbeide, rørlegger, nytt gulv og
eventuelle andre håndverkere.
* Dersom du endrer høyden på for eksempel kjøkkenbenken, må du sjekke at kjøleskap og komfyr også passer til denne høyden.
* Sørg for flyt i planleggingen. Det er enklere å legge gulv og male før kjøkkenet monteres,
* Husk å få underskrevet avtaler med alle parter – også de eksterne håndverkerne. Da vil det ikke oppstå tvil om hvem som har ansvar for hva.
* Tenk på at det er hensiktsmessig med ekstra stikkontakter i kjøkkenet til blender, kjøkkenmaskin, kaffemaskin etc. Gjerne et par for mye enn for få.

Kjøkkentrender i 2011

* Kjøkkenet blir husets «allrom» hvor flere av husets aktiviteter trekkes inn 3 Hvitt, helst supermatt eller høyglans i kombinasjon med lys ask, eik eller lønn
* Rustikk, struktur og et ubehandlet «look», røffe overflater møter det glatte
* E t personlig kjøkken med håndverkspreg
* Fronter med push-løsninger eller innfreste grepsprofiler
* Slanke benkeplater i kompositt eller corian – ofte kombinert med tykkere benkeplate i tre.
* Rause skuffer med funkjsonell innredning
* Større kjøkkenøyer
* Profesjonelle kjøleskap
* Grønnsakskuffer med fuktindikator
* Innebygde vinskap
* Ismaskin
* Blandebatteri med kokende vann