Male kjøkkeninnredning

Lei av kjøkkeninnredningen i furu? Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkeninnredningen, ofte holder det lenge med et par malingsstrøk.

Ved hjelp av maling kan du enkelt fornye kjøkkenet, uten å bytte ut hele kjøkkeninnredningen. Med riktig maling, fine fargenyanser og et par nye knotter kan du få en helt ny kjøkkeninnredning uten å blakke deg helt.

– I utgangspunktet kan alle overflater males, men ikke alle er like egnet for maling, forklarer Heidi S. Sørensen fra Maleriet Fargehandel i Hønefoss. 

– Ofte er slette, blanke og harde overflater de stedene hvor det er vanskeligst å få strøkne overflater, spesielt om du ønsker de høyblanke. Småskader og støv i malingsfilm blir mer synlig på blank maling. Om du ønsker deg høyblanke, slette kjøkkendører kan det være en god idè å få det sprøytelakkert, sier Sørensen.

Sprøytelakkering
Dette er en god løsning dersom du ønsker høyblankt, eller om du har kjøkkeninnredning med mye detaljer og dekor. Med sprøytelakkering kommer du til med maling i de minste sprekker. Og det beste er at du får jobben ut av huset – du leverer bare dørene til spesialistene.

Sprøytemaling kan gjøres på de aller fleste typer underlag, særlig ny eller fabrikkmalt MDF, stabile trematerialer og en del laminater. Mange billakkerere tar på seg slike oppdrag – med vask, slip og lakkering. 

Velg riktig maling
Skal du male kjøkkeninnredningen selv, må du velge en maling med god kvalitet.

– Godta ikke hva som helst av malinger. Du får hva du betaler for, og viktigheten av en maling som flyter pent ut er på slike overflater viktigere enn om du skulle malt en strievegg.  Gå for de merkene seriøse malermestere bruker, det er de som kan faget best, sier Sørensen.

Slik gjør du det
De fleste innredninger av tre kan males med bra resultat uansett om de er lakket, oljet eller malt fra før. Det er en del viktige punkter som bør følges:

* Rens godt med egnet malervask.
* Slipp lett over overflatene med sandpapir, ca 180 korning.
* Husk å grunne med heftgrunning første strøk. Gjerne også om det er malt fra før.
* Sparkling og sliping tar du etter grunningen. Da ser du lettere hvor det trengs og sparkelmassen fester godt til underlaget.
* Mal to toppstrøk, helst i en vaskbar, halvblank maling.

Heidi S. Sørensen er Viivilla.nos malingsekspert – du kan sende inn spørsmål til henne her.

Maling for gulv og båt?
Et annet tips fra Sørensen er å bruke gulvmaling for en malingsfilm som tåler mye.

– Beveg deg gjerne over i industrien, båtmaling eller bil, om du ønsker høyblanke oljemalinger.

Mal helst forsidene av dører og skuffer når de henger oppe, for å unngå støvfall på våt maling.

Du kan velge å rullemale eller bruke pensel alt ettersom hva slags struktur du ønsker. Hvis du er bevisst på å hendvende deg til en faghandel vil også resultatet bli bra, og du vil få det verktøyet du trenger til jobben. Selvplukk av maling og utstyr kan gi et dårligere resultat.