Gjør kjøkkenplanleggingen enklere

Før du pusser opp kjøkkenet, er det en del ting det er nyttig å tenke gjennom. Her er en rekke tips som vil gjøre planleggingen enklere.

Kjøkkenet er, sammen med badet, det dyreste rommet i huset å pusse opp. Da gjelder det å tenke nøye gjennom hver detalj før du går i gang med oppussingen eller renoveringen. Det kan spare deg både penger og hodebry.

Les også: 13 tips til kjøkkenplanlegging

Skriv ønskeliste
Begynn med å sette opp en ønskeliste for kjøkkenet. Forsøk å være så spesifikk som mulig, ta med både de store tingene og de små, men praktiske, detaljene. Kjøkkenprodusenten Marbodal foreslår at du tenker gjennom ting som:

* Hvilken farge, hvilket materiale, type dør, håndtak og benkeplate.

* Hvilken komfyr/ovn, platetopp, mikro, vifte, oppvaskmaskin, kjøl/frys.

* Hvor bør spisebordet være, og glem ikke kjæledyrets matfat.

* Kjøkkenøy, platetopp/oppvaskbenk i hjørnet, barkjøkken, andre ønsker?

* Hvilket oppvaskbeslag.

* Hvilket gulv, vegg, farge/materiale.

Få også med deg ting som du selv savner i hverdagen på kjøkkenet, selv om det ikke er listet her. Ofte kommer slike ideer mens vi møter på hindringer i hverdagslivet. Det kan derfor være lurt å ha penn og papir liggende, slik at du får notert ned ideene idet de dukker opp. Kanskje ønsker du deg ei solid bokhylle til kokebøkene? Eller du drømmer om et rustikk kjøkken og vil ha et opplegg fra taket hvor du kan henge kjeler og kasseroller. Få det ned på papiret.

Skaff deg et overblikk
For må vite hvor mange skap og skuffer du får plass til på kjøkkenet, må du først vite nøyaktig hvor stort kjøkkenet er – eller blir, om du skal utvide. Foto og tegninger vil komme godt med videre i prosessen.

Ta bilder av kjøkkenet fra alle vinkler. Er det andre områder av huset som vil spille inn på planleggingen av kjøkkenet, fotografer disse også. Tegn deretter opp hele kjøkkenet i nøyaktige millimeter. Har du en original tegning du kan gå ut i fra, er dette selvsagt en fordel. Pass på at du tegner inn viktige elementer som avløpet til vasken og ventilasjonskanalen til vifta.

Les også: 13 tips til kjøkkenplanlegging