Fra loslitt til lekkert kjøkken

Martine og Jan Martin rev rubbel og bit av det gamle 60-tallskjøkkenet. Nå har rommet blitt en fargeglad oase som innbyr til matlaging og sosiale stunder – nettopp det paret ønsket seg.

Øverst på en knaus med fantastisk utsikt mot vannet ligger et stort funkishus som har vært igjennom litt av en forandring det siste året.

Martine Thoresen og Jan Martin Mælum kjøpte huset i fjor, og hele sommeren gikk med til å rive det meste av det innvendige. 

– Huset så ikke ut, og måtte totalrenoveres. Vi sparte masse penger på å ta rivejobben selv, men Jan Martin jobbet vel 14 timer om dagen for å bli ferdig. Vi kjørte bort alt avfallet selv, det var blant annet to tonn stein som skulle fraktes bort. Totalt har vel oppussingen kostet nesten like mye som å kjøpe boligen, forteller Martine.

Paret har bodd i huset på Siggerud i en knapp uke da Vi i Villa kommer på besøk for å se nærmere på kjøkkenbiten av oppussingen. 

– Jeg ville ha et funksjonelt og praktisk kjøkken, samtidig som det skulle være koselig å oppholde seg i. Jeg er glad i lage mat, og har alltid drømt om en liten krok hvor gjester kan sitte og ta et glass vin mens vi lager ferdig middagen. Men at det skulle være praktisk var det viktigste for oss. På det gamle kjøkkenet vårt kunne vi for eksempel ikke åpne skapet til søpla mens oppvaskmaskinen var åpen, og det blir veldig irriterende i lengden, forteller Martine. 

 FØR: Et tidstypisk sekstitallskjøkken med umoderne fliser og et særdeles trekkfullt tak. 

Smarte løsninger 

– Kjøkkenet hadde opprinnelig et kjølerom som så ut som noe fra «Ondskapens hotell», og det luktet temmelig funky, ler Martine. Dette rommet ble bygget om til et bad nummer to, med inngang fra entreen.

– Vi hadde en arkitekt med oss i planleggingsfasen, og da kom ideen om å få til en kjøkkenbod. Her har vi plass til ekstra kjøleskap, samt masse hyller til kjøkkenmaskiner og utstyr vi bruker bare av og til. 

Flisene fra Modena (Jasba-Loop i Korallenrot) gir et friskt og energisk uttrykk. Lampene er fra Ruths Design (Luceplan Fortebraccio). Fargen på veggene er Aquamarin, maling fra Fargerike. 

Kjøkkeninnredningen er den enkle og hvite modellen Mirto fra Kvik. Martine og Jan Martin fikk en montør til å sette det sammen, siden de ikke ville risikere «slarking her og der».

De røde, sekskantede mosaikkflisene er fra Modena og heter Jasba. Dem var det Jan Martin som fant, og siden Martine elsker alt som er rødt og prikkete, var de midt i blinken. 

Kjøkkenet før og under :

Kontrast 

– Gulvet skulle egentlig være i lyst treverk, men så forelsket vi oss helt i eikeparketten i fargen Chateau, som vi fant hos Paalrud og Kallbom, opplyser Martine.

Den samme parketten er brukt i store deler av huset, og gir en fin kontrast til de gjennomgående hvite eller pastellfargede veggene.

– På kjøkkenet ville vi ha mest hvitt, siden det er enkelt, pent og rent, og siden det er så mange farger ellers i huset. Men det vi er aller mest fornøyde med på vårt nye kjøkken, er veggen med røde fliser. Den synes også gjennom vinduene, så det er det første vi ser når vi kommer hjem – fargen gjør oss glade! Ellers er vi glade for at vi fikk mye benkeplass. Kjøkkenløsningen ga seg litt selv da vi fant ut at vi kunne ha en vifte som kommer opp fra benkeplata, og at vi dermed fint kunne plassere platetoppen foran vinduene. Den kjøkkenvifta er en manns perverse drøm, så Jan Martin er nok aller mest fornøyd med den, smiler Martine.