Få nytt kjøkken for noen tusenlapper

Kjøkkenet er et rom som blir mye brukt - og mye slitt. Å friske opp kjøkkenet trenger ikke koste så mye. 

På et kjøkken kan både tak, vegger gulv og kjøkkeninnredning males, og det er et arbeid som er overkommelig for de fleste. Men, det gjelder å velge rett maling, og det er en del redskap du bør ha for hånden. Grunnleggende regler for maling gjelder også på kjøkkenet: underslaget må være rent, tørt og fast. 

Dette kan du trenge: Vaskeklut eller svamp, rengjøringsmiddel, fint slipepapir eller slipekloss, mikrofiberklut, rull og rullekar, pensler, etterstryker, forlengerskaft, grunning, maling, maskeringstape og sparkel.

Rengjøring

På et kjøkken utsettes overflatene for alt fra skitne barnefingre til fet stekeos. Derfor kreves en grundig rengjøring før du setter i gang med maleprosjektet. 

Malingsprodusentene har spesielle rengjøringsmidler som med fordel kan benyttes for å få rene flater. Merk deg at mange har både rengjøringsmidler for vanlig rengjøring, det de kaller vedlikeholdsvask, og rengjøringsmidler som er kraftigere og kun kan brukes dersom du skal male.

Avslutt med å tørke av flatene med en ren, fuktet klut, slik at du fjerner rester av rengjøringsmiddelet. 

Sliping

Før du begynner å male bør du slipe over alle flater med slipepapir. Dette for å fjerne ujevnheter og for å gi den nye malingen bedre feste.

Maler du flere strøk eller grunn, bør du også gjøre dette mellom strøkene. Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå. Bruk gjerne en mikrofiberklut. 

Valg av maling 

Mange velger en maling med høy blankhetsgrad når de skal male kjøkkenet for å lette renholdet. Dagens malinger kan imidlertid være like enkle å holde rene uansett hvor blanke eller matte de måtte være.

Valget er i første rekke knyttet til smak og behag både når det gjelder maling til tak, vegger, gulv og innredning.

Med litt maling kan de gamle kjøkkenstolene få et nytt og friskt utseende. Foto: Beckers

Malingen

Det er flere fordeler med å benytte en rull til å påføre malingen. Rullen gir en jevn fordeling av maling og arbeidet går fortere. 

For å få en perfekt finish, og for å unngå «appelsinhud», er det viktig at du etterstryker med en spesialpensel med bred bust. 

 Når du først har bestemt deg for å male en flate, pass på å arbeide jevnt og fort, slik at malingen ikke tørker for mye mens du holder på.

Gå lett over flatene med et fint slipepapir mellom strøkene og fjern eventuelt pussestøv med en mikrofiberklut. Normalt sett vil det være behov for to malingsstrøk for å få en jevn farge. 

Kjøkkenskap 

Når det gjelder kjøkkeninnredning så forekommer det ofte fronter med profilering av ymse slag. Da kan du med fordel begynne innerst på speilet.

Begynner du på rammen rundt, er det lettere å komme innpå der man allerede har malt. En hensiktsmessig rekkefølge er først speil, deretter kanter og til slutt rammen.

Ta for deg en og en del og gjør deg helt ferdig med pensel og rull. Til slutt etterstryker du før du går videre. Vanntynnbar maling tørker raskt, så det er viktig å jobbe systematisk.

Dørhåndtak og lysbrytere 

Ikke absolutt alt bør få maling på seg. Håndtakene på skap og skuffer, lysbrytere og kontakter og andre ting du finner på flaten som skal males, kan med fordel fjernes før du tar frem penselen.

Forsøk på tildekking med maskeringstape er plundrete og sjeldent vellykket. Med en skrutrekker er det raskere å fjerne disse elementene. Vær ytterst forsiktig med å blottlegge elektriske kabler.

Tips til malejobben:

1. Dekk til gulv, møbler og lignende med plastfolie eller dekkpapp.

2. Fjern løs maling med en skrape eller en sparkel. Slip deretter ujevnheter og kanter. 

3. Rengjør taket med en svamp og vann. Bruk salmiakk eller kraftvask. La det så tørke.

4. Reparer eventuelle sprekker og hull med sparkel.

5. Avkjøl rommet. Bruker du akrylbasert takmaling vil du oppleve at denne tørker veldig raskt. 

6. Start å male der dagslyset er sterkest og fortsett å male hele taket fra lyset, da vil umalte flekker synes lettere.

7. Rull ut malingen på et begrenset felt om gangen, slik at det ikke blir skjolder. 

8. Ha rikelig med maling på rullen. Jobb ikke for lenge med tom rulle; dypp rullen ofte.

Kilde: ifi.no