3 smarte til sprutsonen

De fleste går for fliser i sonen mellom benkeplate og overskap på kjøkkenenet. Men valgmulighetene er mange, så hvorfor ikke gå for noe litt mer utradisjonelt – som en av disse? 

Tapet og glassplate: Lett å vedlikeholde

1. Tapet og glassplate: Lett å vedlikeholde

Geir Merli og kona var lei av fliser, og hadde lyst på noe annet i sprutsonen da de skulle pusse opp kjøkkenet.

– Vi ville gjerne ha glassplate. Det hadde vi sett et annet sted, og syntes det var både fint og praktisk. Det var interiørarkitekten fra Stjernekjøkken som foreslo tapeten bak glassplata, forteller Geir Merli. Paret har åpen kjøkkenløsning mot stua, og stuas endevegg er prydet av den samme tapeten (Drivved fra Woodland) som i sprutsonen. 

Les også: Slik maler du enkelt flisene

– Vi syntes ikke det var så dyrt. Glassplaten kom på rundt 8000 kroner, og så gikk det med en rull tapet i tillegg. Med fliser kommer det gjerne søl av for eksempel tomatsaus i fugene, og det er ikke så lett å vaske bort. Denne glassplata er fryktelig enkel å rengjøre, så dette er en smart løsning vi har vært veldig fornøyde med i det året som har gått siden oppussingen, sier Geir Merli.

2. Finérplate: Enkelt og billig

Finérplate: Enkelt og billig

– Vi gikk mange runder med hva vi hadde lyst på i sprutsonen, men syntes både flis og glassplate ble veldig dyrt, særlig hvis vi i tillegg skulle ha hjelp til monteringen, forteller Tuva Sverdstad Eikås.

De ville gjerne ha inn litt mer treverk for å gi et lunt og personlig inntrykk av kjøkkenet, og platen i hvitoljet poppelfinér var både fin og rimelig.

Dessuten passet den fint til benkeplaten i hvitoljet bjørk: 

– Finérplaten kostet 350 kroner. Vi fikk skåret den til målene på Maxbo, og monteringen gjorde vi selv på en ettermiddag. Vi kom hjem med et byggesett, vasket over de gamle flisene og festet finérplaten med monteringslim. Så satte vi noen bøker foran plata mens limet fikk tørke over natta, forklarer Tuva Sverdstad Eikås, som er svært fornøyd med resultatet.

– I bruk fungerer dette bedre enn vi hadde turt å håpe på. Vi setter inn plata med hvitpigmentert olje én gang i året, og selv rødvin- og tomatsausflekker lar seg lett tørke bort. Det eneste vi er litt forsiktige med, er vannsprut, og vi passer på å tørke bort vannsøl i kanten ved benkeplata med én gang, sier Tuva Sverdstad Eikås. 

3. Kjøkkenplater: Fiks ferdigløsning

Fibo Trespo Kitchen Board er veggplater som er spesialtilpasset kjøkkenets sprutsone.

Fibo Trespo Kitchen Board er veggplater som er spesialtilpasset kjøkkenets sprutsone.

Kjøkkenplatene kommer i mange ulike farger og mønstre, og tar ifølge produsenten bare noen små timer å sette opp – de monteres direkte på eksisterende vegg og beskytter mot både flekker og varme fra koketoppen.

Overflaten er lett å tørke av og krever ikke vedlikehold. Kichen Board kommer i pakker på to plater, og nettomålene er 600 x 580 mm (metalldekorene har målene 560/580 x 580 mm).

På bildet ser du plater med metalldekor i mønsteret Rivet Flora.