13 tips til kjøkkenplanlegging

Når du har en nøyaktig tegning klar, kan du begynne å tegne inn hvor de ulike elementene skal plasseres.

Det finnes visse retningslinjer og mål som gjør det enklere for deg å planlegge dette:

* Spiseplassen bør være minst 240 cm langt, om bordet er 80 cm bredt.

* Arbeidsområdet mellom komfyr og oppvaskbenk bør være min. 80 cm, max. 140 cm.

* Plasser oppvaskmaskinen slik at den ikke blokkerer arbeidsområdet når døren er åpen. Opphøyd oppvaskemaskin er bekvemt men tar benkeplass i fra deg. Anbefalt høyde er å løfte oppvaskmaskinen 35 cm over gulvet, dette tilsvarer ca 55 cm til nedre kurven. Max 110 cm til øvre kurven. Tenk på at du må ha gulv som skal tåle den ekstra tyngden.

* En avlastningsflate ved siden av kjøl/frys eller en oppbygd stekeovn er viktig. Ved siden av kokeplaten behøves det minst 20 cm flate – og mint 40 cm om platen avsluttes på enden. En oppvaskbenk med store kummer er alltid god å ha, men i små kjøkken er det bedre å prioritere arbeidsflaten og benkeplassen.

* Dype skap bør ha en uttrekkbar innredning. Unngå høye matskap med hel dør på utrekkbar innredning da disse blir veldig tunge. Du kan alternativt bruke skuffer og forskjellige bakker og kurver i matskapet for å begrense tyngden.

* Utstyr kjøkkenet ditt med den kildesorteringen som du har bruk for. Dette kan være kompost, papir, metall, plast, samt vanlig avfall. Tips: Runde bøtter er enklere å rengjøre enn de firkantete.

* Komfyr i hjørnet er en hyggelig løsning, men kan fort bli trangt om det er flere på kjøkkenet. For å få en fin helhet i hjørnet anbefales integrert komfyr/platetopp når du ønsker en slik hjørneløsing.

* Et hjørneskap løser mange problemer og du får maksimalt oppbevaringsutnyttelse. Et hjørneskap med karusell eller skinner vil gjøre det enklere å nå tak i det du skal ha.

* Benk og overskap behøver ikke være symmetrisk ovenfor hverandre. Dette syntes best på tegningen, men oppfattes ikke like ille i virkeligheten.

* Avstanden mellom komfyr, oppvaskbenk, og kjøleskap (det så kalte arbeidstriangelet) bør ikke være for langt.

* Vann og avløp kan ofte flyttes sidelengs uten større inngrep.

* Ventilasjon kan også flyttes, men jo flere bøyer du får, desto større motstand og dermed dårligere kapasitet.

* Husk å legge inn foringer så dører og skuffer kan åpnes uten å skrape borti håndtak på kjøleskap og ovner, gardinstenger, vinduskarmer og dørkarmer.

Er du redd for å gå i gang med planleggingen alene, kan du få hjelp fra en interiørarkitekt. Du kan også kontakte kjøkkenforhandleren du ønsker å bruke og be dem hjelpe deg.

Kilde: Marbodal