Steinharde benkeplater

Hvis du helst vil slippe å stadig vedlikeholde benkeplaten på kjøkkenet er steinharde benkeplater et utmerket valg.

Granitt, komposittstein og keramiske benkeplater krever minimalt med rengjøring og vedlikehold.

For daglig rengjøringen kan du bruke en fuktig klut og mildt vaskemiddel, for eksempel blanding av Salo og vann, 1:4.

Unngå å bruke rengjøringsmidler som er slipende, syrlige eller inneholder blekemiddel.

Dette bør du vite om benkeplater av:

Granitt

Granitt er en vulkanisk bergart. Den dannes når magma avkjøles dypt nede i jordens indre.

De yngste granittsortene ble dannet for 750 millioner år siden, og de eldste for tre milliarder år siden. Granitt er et rent naturprodukt.

Standardtykkelsen er 30 mm. Men den finnes også i enkelte farger i 40 mm og 20 mm plater. Kunstige materialer kan ofte ikke sammenlignes med granittens unike farger.

Granitt er slitesterk og ripebestandig. Du kan sette varme gryter direkte på en granittbenkeplate uten at den lager merker på benkeplaten.

Benkeplate fra Cosentino – Silestone Yukon Blanco. Foto: Cosentino

Keramikk

Keramiske benkeplater er som en kunstig granitt. Den har samme naturlige komponenter som granitt.

Produksjonen av keramiske plater minner om dannelsen av granitt. Først blir pulver bestående av sand, feltspat, leire og naturlige pigmenter spredt i et tynt lag, deretter presses de sammen og blir bakt i en ovn med temperaturer over 1000 grader Celsius.

Du kan trygt sette varme gryter på en keramisk overflate.

Selv om keramiske benkeplater de er menneskeskapte, inneholder de bare naturlige komponenter og avgir ikke skadelige stoffer, samt at de er fullstendig resirkulerbare.

Komposittstein

Komposittstein inneholder 93 prosent naturlige kvartskrystaller og 7 prosent bindemiddel av harpiks og fargepigmenter, som støpes til homogene benkeplater, og høyglanspoleres.

Materiale gir et rikt spekter av farger som du ikke kan få ved å velge for eksempel granitt. Hvite farger i kompositt er populære siden det ikke finnes i naturen.

Overflaten er ikke porøs, noe som gjør den lett å rengjøre. Kompositt er en av de hardeste overflatene man kan få som benkeplate. Bare granitt og keramiske plater er litt hardere enn komposittstein.

Benkeplate i kompositt er vanntett.

Marmor

Benkeplater av marmor består av en bergart som hovedsakelig inneholder kalksitt, som betyr at steinen inneholder mye kalsium, karbon og oksygen.

Ren, hvit marmor dannes ved metarmofose av veldig ren kalkstein.

De karakteristiske årene på mange fargede marmorvarianter kommer vanligvis av urenheter i mineralene, fra leire, sand, slam eller jernoksid.

Alaska White benkeplate fra Diapol. Foto: Diapol

Travertin

Travertin er et forstadium til marmor i krystalliseringsprosessen. Hverken kalksten, travertin eller marmor tåler syre.

Kalksten

Kalksten er omkrystalliserte kalksedimenter, som er bunnfallet etter dyr og planter.

I kalkstenens lag er det ofte urenheter som sand, leire og mineraler. Den engelske kalkstenen heter limestone.

Kalksten er en yngre utgave av marmor.

Marmor dannes av kalksten som er blitt totalt krystallisert, der den lagdelte strukturen i kalksten forvandles til en grovkornet, mellomkornet eller finkornet marmorbergart.

Sandsten

Sandsten består for det meste av sandkorn av kvarts som er sammenbundet av et bindemiddel. Sanden har ligget i avleiringer, oftest gammel havbunn, der det gjennomsivede vannet for millioner av år siden har avsatt bindemiddelet – enten kalk, kisel, leire eller jernspat.

Sandstener kan derfor være kalkbundne, kiselbundne, eller mer sjeldent; leire- eller jernbundne. Sandstenens gul-røde farvespill vil oftest skyldes jernforbindelser i bindemiddelet.

Sandsten har vært brukt til bygningsdekor i århundrer, dels fordi det er et pent materiale, og dels fordi det er lett å bearbeide, og ikke minst har det vist seg at sandsten i de fleste tilfelle er et holdbart og værfast materiale.