Slik velger du benkeplate

Ikke bare bør en benkeplate være praktisk og av høy kvalitet, den skal se bra ut også. Her guider vi deg til å velge den rette for deg. 

En kjøkkenbenkeplate er boligens kanskje viktigste arbeidsflate og bør tåle mange års bruk.

Det finnes et hav av ulike benkeplater å velge mellom, men som en tommelfingerregel bør benkeplaten tilpasses ditt bruk og dine preferanser til utseende.

Pris er gjerne også en avgjørende faktor for valg av benkeplate. En benkeplate i laminat er for eksempel langt rimeligere enn en benkeplate i stein, så her er det opp til lommeboken å bestemme.

Ulike egenskaper

Benkeplater i tre har i en årrekke vært et naturlig førstevalg for mange, men i senere tid har både stein, stål, laminat og kompositt blitt stadig mer populært.

Hvert materiale har sine fordeler – og ulemper.

En benkeplate i tre gir for eksempel et lunere uttrykk enn en benkeplate i stein eller kompositt, men krever til gjengjeld mer vedlikehold.

Stein og kompositt tåler det meste og er svært motstandsdyktig mot flekker og riper, men er «hardere» i bruk.

Stål er stilrent og gir følelsen av å være på et storkjøkken, men blir fort ripete.

Benkeplater i granitt tåler varme og er slitesterke i bruk.

Hos Benkespesialisten er for tiden laminat det klart foretrukne valget for de fleste av deres kunder, et slitesterkt materiale med mange klare fordeler.

– Laminat kommer i et stort fargespekter, det er lysekte, vannfast og tåler opptil 200 grader. Laminat er i tillegg vedlikeholdsfritt og er enkelt å rengjøre, sier daglig leder Navid Ahmad.

Laminat tåler imidlertid skarpe redskaper dårlig, og har du først fått en skade i overflaten lar den seg vanskelig reparere. Med andre ord: Her er mange hensyn å ta.

Vedlikehold

En benkeplate skal vare i mange år, men noen må vedlikeholdes oftere enn andre.

En benkeplate i tre bør oljes jevnlig, helst to ganger i året, for lengst mulig holdbarhet.

Vedlikehold tre ved å slipe vekk riper og sette inn med olje.

– Tre er ekte vare og det er godt å ta på. Riper og skrammer kan enkelt slipes bort og ved oljebehandling vil platen være som ny igjen. Sett imidlertid ikke varme gryter og panner rett på treverk, og velg gjerne en vask med avrenningsbrett og plass til blandebatteri i vask – og ikke på selve benkeplaten, råder Ahmad.

Betong er porøst, og bør slipes og impregneres med f.eks epoksy før du tar den i bruk.

Et annet materiale som krever regelmessig vedlikehold, er betong. Betong passer for deg som liker den røffe stilen, men vær klar over at betong er lite motstandsdyktig mot riper og flekker.

Betong kan derimot varmebehandles, og det finnes flere typer etterbehandlinger.

Uansett hva du velger, bør sette deg inn i hva slags type vedlikehold de ulike materialene krever.

Det kan spare deg for mye tid og mange frustrasjoner.