Nye benkeplater

Benkeplater må tåle en støyt. Trenger du ny benkeplate finnes det en rekke nye alternativer i salg.

Spesielt de hvite benkeplatene i Silestone har nådd et stor publikum.
Spesielt de hvite benkeplatene i Silestone har nådd et stor publikum.

Benkeplaten er ofte selve smykket i kjøkkeninnredningen. Den synes godt, og er det første som møter gjester som besøker kjøkkenet. Dette stiller krav til at den bør ha et tiltalende utseende. Benken blir også utsatt for stor slitasje og mange belastninger, og må derfor holde en viss standard i forhold til holdbarhet. Oljet tre har vært mye brukt, men det har også kommet en rekke nye alternativer, mens andre har hatt en renessanse. Utvalget rommer benkeplater både i kunststoff, nye materialer og naturbaserte alternativer. Spesielt gir de nye materialene et vell av muligheter. Dette, sammen med det faktum at de krever lite stell og vedlikehold, har gjort dem populære både blant forbruker og kjøkkenleverandører.

Corian finnes i et utall farger og platene kan skreddersys.
Corian finnes i et utall farger og platene kan skreddersys.

Corian
Corian består av naturlige mineraler og akryl tilsatt pigment. Overflaten er uten porer og nærmest vedlikeholdsfri. Det er bare å tørke av platen med en fuktig klut for å holde den ren. Fettflekker fjernes med vann tilsatt oppvaskmiddel. Brennmerker, kulepenn og tusj, fjernes med skurepulver og en fin svamp. Har platen fått hakk og dype merker kan den repareres. Det finnes et stort utvalg av farger, og platene kan skreddersys.

Silestone
Silestone er laget av 93 prosent kvarts, som er naturens hardeste mineraler. Kvartsen er tilsatt en blanding av harpiksog fargestoffer. I noen tilfeller er det også tilsatt glass for å gi spennende lyseffekter. Materialet er varmebestandig, ripefast, flekkbestandig og hygienisk. Det daglige vedlikeholdet utføres med vann og vanlige rengjøringsmidler til husholdningsbruk. Platene finnes i flere forskjellige fargekombinasjoner og kan leveres i alle størrelser.

Silestone er laget av 93% kvarts, som er naturens hardeste mineraler.
Silestone er laget av 93 prosent kvarts, som er naturens hardeste mineraler.

Laminat
Laminat tåler de fleste påkjenninger, og er lett å holde rent. Det finnes en rekke forskjellige tre- og steinimitasjoner, farger og mønstre. Laminat er det rimeligste alternativet når det skal investeres i en ny benkeplate. Flere leverandører kan levere etter mål.

Stål
Stål gir et klassisk og stilrent inntrykk, men krever mye vedlikehold. Fingermerker synes lett. Rengjøringen utføres med såpevann, eller et av de syntetiske rengjøringsmidlene på sprayflaske som finnes i dagligvarebutikkene. De små svampene med en fin og en grov side er også et velegnet hjelpemiddel. Stålplatene kan tilpasses alle kjøkken.

Aluminium
Aluminium gir et varmere inntrykk enn stål, og fingermerker synes på langt nær så godt. Aluminiumsplater kan leveres etter mål. Aluminium rengjøres på samme måte som stål.

Keramiske fliser
Keramiske fliser er spennende og kan varieres i det uendelige. De tåler det meste og er lette å holde rene. Ankepunktet er fugene, som lett kan bli misfarget.

Skifer
Skifer er vann- og varmebestandig og er stort sett lett å holde ren. Det finnes en spesiell type porefyller i handelen som platen bør behandles med en gang i året. Platene kan leveres skreddersydd.

Granitt
Granitt er vann- og varmebestandig, og tåler ellers det meste. Rengjøring utføres enkelt med såpevann. Men glass kan lett knuse dersom de velter eller settes hardt ned.

Betongplater
Betongplater settes inn med en spesiell såpe som skal poleres inn. Behandlingen må gjentas ofte. Helst en gang i uken. Matflekker har lett for å sette seg, så en klut bør være for hånden. Platene leveres etter mål.

Marmor
Marmor er det klassiske materialet. Det bør impregneres, da det lett tar til seg flekker. Søler du rødvin må det tørkes bort umiddelbart. Marmor leveres i alle størrelser.