Gi kjøkkenet et løft med ny benkeplate

Livet på kjøkkenet kan bli både mer praktisk og penere med rett benkeplate. Her får du gode råd om smarte benkeplatevalg.

Vi opplever stadig at flere forbrukere i dag foretrekker vedlikeholdsfrie benkeplater i harde steinsorter blant annet i kompositt, gjerne i fargene grått og hvitt, sier interiørkonsulent i HTH, Mette L. Biseth . Noen velger det myke materialet Corian, som også kan brukes som kjøkkenvask, og skape en helhet på kjøkkenet helt uten skjøter. Corianbenkeplater kan fort få riper om man gir benkeplaten røff behandling. Dessuten er det viktig å sørge for kyndig montør slik at Corianbenkeplaten kommer godt til sin rett.

De som foretrekker benkeplater i tre, velger gjerne hvitoljet eik. Benkeplater i tre er sårbare for flekker, så her må man satse på jevnlig vedlikehold, og tilførsel av fuktighet i form av en god benkeplateolje, anbefaler Biseth.

Rimelig og vedlikeholdsfritt

−Hvis man ønsker vedlikeholdsfrie benkeplater er laminat et godt valg, sier daglig leder i Benkeplatespesialisten. De finnes i mange ulike farger og er rimeligere enn heltrebenkeplater, og de trenger ikke jevnlig vedlikehold. Men de tåler heller ikke så mye varme. Kjeler som har en temperatur på over 180 grader bør ikke plasseres på benkeplatene, hvis du vil unngå flekker. 85 prosent av våre kunder velger laminatbenkeplater. De andre velger i hovedsak heltre benkeplater som må vedlikeholdes jevnlig gjerne med voksolje hver sjette måned for å unngå sprekker i treplaten. Voksolje er en naturlig olje som gir benkeplaten lang levetid, sier daglig leder i Benkeplatespesialisten, Naved Ahmed.

Lyse farger

−Eik og bjørkebenkeplater og lyse laminatplater er mest etterspurt hos oss, sier informasjonskonsulent i Ikea, Siv Egger.

Mange av våre kunder foretrekker kjøkken i lyse farger og velger benkeplater som også er lyse. Det fine med treplatene er at du lett kan vedlikeholde de selv ved å bruke litt sandpapir og pusse vekk riper og olje dem regelmessig. For å ta best mulig vare på trebenkeplatene har jeg følgende råd: Tørk benkeplaten ren med en myk klut fuktet i vann og, om nødvendig, mildt oppvaskmiddel eller såpe. Tørk av med en tørr klut. Lette flekker kan fjernes med en svamp fuktet i vann eller mild såpe, eventuelt med et fint sandpapir. For å sikre at benkeplaten holder seg pen lenge, bør du behandle den regelmessig med treolje. Den gjør overflaten skinnende, beskytter treet og forlenger levetiden.

Dersom du har en trebenkeplate i laminat bør du gjøre følgende: Tørk den ren med en myk klut fuktet i vann og, om nødvendig, mildt oppvaskmiddel eller såpe. Neste steg er å tørk av benkeplaten med en tørr klut.

Kjøkkenbenkeplate i kompositt. Lyse laminatbenkeplater fra Ikea.

Dette bør du vite om benkeplater i:

Mørk trebenkeplate. Den skaper fin kontrast til det lyse kjøkkenet.

Heltre

Benkeplater i heltre kan leveres i mange vanlige tresorter enten sammensatt av mindre staver eller sammensatt av gjennomgående staver. Benkeplater finnes i 30 og 40 mm tykkelse. De kan også leveres i 60 og 80 mm tykkelse.

Hardheten vurderes ofte i Janka, som er en amerikansk norm for måling av hardhetsgraden i tresorter. Testen utføres på følgende måte: En stålkule med areal på nøyaktig 1 cm2 ved kulens diameter presses halvveis ned i treets overflate. Kraften som må brukes for å presse inn kulen blir oppgitt som treets hardhetsgrad, i Janka.

Laminat

Består som regel av et belegg med respatex, som limes inn i kjernen. Laminatplaten inneholder også spon, kyssfiner eller mdf. Standard tykkelse er 29 mm, men den finnes også i 19 mm og 38 mm tykkelse. Benkeplater av laminat har slitesterk overflate og er vedlikeholdsfrie.

Komposittstein

Komposittstein inneholder 93 prosent naturlige kvartskrystaller og 7 prosent bindemiddel av harpiks og fargepigmenter, som støpes til homogene benkeplater, og høyglanspoleres.

Materiale gir et rikt spekter av farger som du ikke kan få ved å velge for eksempel granitt. Hvite farger i kompositt er populære siden det ikke finnes i naturen. Overflaten er ikke porøs, noe som gjør den lett å rengjøre. Kompositt er en av de hardeste overflatene man kan få som benkeplate. Bare granitt og keramiske plater er litt hardere enn komposittstein. Benkeplate i kompositt er vanntett.

Granitt

Granitt er en vulkanisk bergart. Den dannes når magma avkjøles dypt nede i jordens indre. De yngste granittsortene ble dannet for 750 millioner år siden, og de eldste for tre milliarder år siden. Granitt er et rent naturprodukt. Standardtykkelsen er 30 mm. Men den finnes også i enkelte farger i 40 mm og 20 mm plater.

Kunstige materialer kan ofte ikke sammenlignes med granittens unike farger. Granitt er slitesterk og ripebestandig. Du kan sette varme gryter direkte på en granittbenkeplate uten at den lager merker på benkeplaten.

Corian

Corian består av 1/3 akryl og 2/3 mineraler (aluminiumhydroxid). Det er et lukket materiale, noe som gjør at det er blant de mest hygieniske materialene på markedet. Flekker kan tørkes bort med en klut, mens vanskelige flekker kan fjernes med en 3M svamp eller med et fint sandpapir. Corian benkeplatene har en overflate som ser silkeaktig ut. Benkeplater i Corian leveres i 100 farger, og gir store variasjonsmuligheter. Corian må sveises, og på den måten får du en benkeplate som er et helstøpt element i kjøkkenet, uten synlige overganger.

Vedlikeholdsråd for heltrebenkeplater:

1. Heltrebenkeplater må behandles. En benkeplate i tre må behandles med olje for å unngå skader. En tørr plate suger til seg det meste, og vil bli stygg på svært kort tid. Når platen er knusktørr vil den tørke helt ut og sprekke opp. Trefibrene krymper, og stavene i benkeplaten tar mindre plass enn de gjorde da de ble limt. Dette skaper spenninger i benkeplaten, som gjør at de rives fra hverandre.

2. Gi benkeplatene rom til bevegelser. Krymping og svelling ligger i treets natur uansett hvor mye olje den påføres. Benkeplate i tre skal derfor ikke festes direkte til vegg eller kjøkkenskrog, men i braketter som lar dem bevege på seg, for å unngå at den sprekker.

3. Sett ting på brett. Kaffemaskiner som produserer varme og kondens bør plasseres vekk fra benkeplaten, eller sett dem på et brett, da unngår du problemer med benkeplaten.

4. Bruk naturlig grønnsåpe. Zalo bør ikke brukes på benkeplaten. Tørk over med en fuktig klut til hverdags, og gi benkeplaten en vask med en mild grønnsåpeblanding når du skal rengjøre skikkelig.

5. Bruk enten olje eller voks. Du må enten olje eller vokse benkeplaten, ikke gjør begge deler.

6. Ikke glem undersiden. Undersiden av benkeplaten bør også oljes før den monteres. Dessuten er det lurt å ha fuktsperre over oppvaskmaskinen for å beskytte platen mot damp.

For mer info:

Tre og laminatbenkeplater:

www.ikea.no
benkespesialisten.no

Corian, heltre, komposittog granitt-benkeplater:

www.hth.no
www.corian.no

Kompositt og marmorbenkeplater:

www.allstein.no

Ulike steinbenkeplater:

www.diapol.no