Forny kjøkkenet – med en splitter ny benkeplate

Kjøkkenet kan bli både mer praktisk og penere med rett benkeplate. Her får du gode råd om smarte benkeplatevalg.

Dette bør du vite om benkeplater i:

Komposittstein

Benkplater i komposittstein inneholder 93 prosent naturlige kvartskrystaller og 7 prosent bindemiddel av harpiks og fargepigmenter, som støpes til homogene benkeplater, og høyglanspoleres.

Materiale gir et rikt spekter av farger som du ikke kan få ved å velge for eksempel granitt.

Hvite farger i kompositt er populære siden det ikke finnes i naturen. Overflaten er ikke porøs, noe som gjør den lett å rengjøre. Kompositt er en av de hardeste overflatene man kan få som benkeplate.

Bare granitt og keramiske plater er litt hardere enn komposittstein. Benkeplate i kompositt er vanntett.

Heltre

Benkeplater i heltre kan leveres i mange vanlige tresorter enten sammensatt av mindre staver eller sammensatt av gjennomgående staver. Beneplater finnes i 30 og 40 mm tykkelse.

De an også leveres i 60 og 80 mm tykkelse. Hardheten vurderes ofte i Janka, som er en amerikansk norm for måling av hardhetsgraden i tresorter.

Testen utføres på følgende måte: En stålkule med areal på nøyaktig 1 cm2 ved kulens diameter presses halvveis ned i treets overflate. Kraften som må brukes for å presse inn kulen blir oppgitt som treets hardhetsgrad, i Janka.

Laminat

Består som regel av et belegg med respatex, som limes inn i kjernen. Laminatplaten inneholder også spon, kyssfiner eller mdf. Standard tykkelse er 29 mm, men den finnes også i 19 mm og 38 mm tykkelse.

Benkeplater av laminat har slitesterk overflate og er vedlikeholdsfrie.

Lyst kjøkken med benkeplater fra Ikea. (Foto: Ikea)

Granitt

Granitt er en vulkanisk bergart. Den dannes når magma avkjøles dypt nede i jordens indre. De yngste granittsortene ble dannet for 750 millioner år siden, og de eldste for tre milliarder år siden.

Granitt er et rent naturprodukt. Standardtykkelsen er 30 mm. Men den finnes også i enkelte farger i 40 mm og 20 mm plater.

Kunstige materialer kan ofte ikke sammenlignes med granittens unike farger. Granitt er slitesterk og ripebestandig.

Du kan sette varme gryter direkte på en granittbenkeplate uten at den lager merker på benkeplaten.

Corian

Corian består av 1/3 akryl og 2/3 mineraler (aluminiumhydroxid). Det er et lukket materiale, noe som gjør at det er blant de mest hygieniske materialene på markedet.

Flekker kan tørkes bort med en klut, mens vanskelige flekker kan fjernes med en 3M svamp eller med et fint sandpapir. Corian benkeplatene har en overflate som ser silkeaktig ut. Benkeplater i Corian leveres i 100 farger, og gir store variasjonsmuligheter.

Corian må sveises, og på den måten får du en benkeplate som er et helstøpt element i kjøkkenet, uten synlige overganger.

Fargerikt kjøkken med mørk granittbenkplate. Foto: NIL

Marmor

Benekplater av marmor består av en bergart som hovedsakelig inneholder kalksitt, som betyr at steinen inneholder mye kalsium, karbon og oksygen. Ren, hvit marmor dannes ved metarmofose av veldig ren kalkstein.

De karakteristiske årene på mange fargede marmorvarianter kommer vanligvis av urenheter i mineralene, fra leire, sand, slam eller jernoksid.

For mer info:

Tre og laminatbenkeplater, for mer info: www.ikea.no og www.benkeplatespesialisten.
Corian, heltre, kompositt og granittbenkeplater, for mer info: www.hth.no og www.corian.no
Kompositt og marmorbenkeplater, for mer info: www.allstein.no
Ulike steinbenkeplater, for mer info: www.diapol.no