Benkeplater må tåle juling

Det er ved kjøkkenbenken at all aktiviteten foregår og overflaten må derfor tåle en del juling. Likevel betyr ikke det at du må ofre alle ønsker om stil.

Benkeplater må lages i materialer som egner seg både praktisk og estetisk. De bør være slitesterke og lette å rengjøre, tåle varme og må ikke trekke til seg flekker eller lukt. Det er mange ulike overflater å velge mellom, her er de mest brukte:

Benkplater av tre er generelt laget av harde tresorter som bøk eller bjørk. Benkplater som er oljet er mer robuste enn lakkede varianter. Heltre eldes vakkert, men trenger regelmessig oljing og bør ikke bli stående fuktig over tid. Fordelen er at merker og småskader kan repareres med enkle midler, for så og oljes igjen.

Syntetiske benkplater er de billigste. Mange av dem etterligner naturmaterialer, noen med et mer vellykket resultat enn andre. Fordelen er at vedlikeholdet generelt er problemfritt.

Benkplater i granitt er dyre og tunge, men ekstremt robuste. Svart granitt har et skinnende blankt og moderne uttrykk. Granitt holder seg vakker uansett hva du gjør med den.

Keramiske fliser er rimelige, men upraktiske. De tåler ikke varme kasseroller eller kokende fett og skitt legger seg i fugene rundt flisene. Fliser egner seg derimot godt på veggen og kan skape fin effekt med mønster og farger.

Materialer basert på mineraler som corian og avonite er lette å forme og svært motstandsdyktige overfor svimerker og andre flekker. Slike arbeidsflater må installeres av fagfolk og blir derfor kostbare.

Stålflater gir et moderne og stilig preg, men det er krevende å holde dem pene fordi ethvert fingermerke synes.

Pinterest Instagram Print

Mest leste artikler