Velg rett kjøkkenkniv

Det gjelder å velge rett kjøkkenkniv og å behandle den riktig. En god kniv er skarp, har god balanse og et håndtak som ligger godt i hånden, for å gjøre livet på kjøkkenet litt enklere.

Godt redskap er halve jobben. En kjøkkenkniv av god kvalitet er en investering du har glede av i mange år.

Noen bruker brødkniven til «alt», og da er det kanskje på tide å få litt info om de mange gode mulighetene som finnes på markedet?

Her er en kjapp guide til deg som gjerne vil vite litt mer om kjøkkenkniver som er kjekke å ha.

Ulike typer kjøkkenkniv

  • Liten kokkekniv: Brukes til oppskjæring, kutting og hakking.
  • Kjøttkniv: En god kniv til å renskjære kjøtt, til skjæring av biffer m.m.
  • Liten rensekniv: Liten og hendig kniv til blant annet rensing av frukt og grønnsaker.
  • Den store kokkekniven (26 cm): Brukes til skjæring, kutting og hakking. Kanskje kjøkkenets viktigste kniv.
  • Utbeningskniv (15 cm) En hendig kniv med et spisst og smalt knivblad som gjør utbeningen lettere. Den er også fin til å skjære kjøtt i mindre biter. Det er viktig at knivbladet er stødig.
  • Kjøttøks: Vekten av det store, flate bladet gjør den tung nok til å kutte gjennom bein og ledd.
  • Knivstål/slipestål: Et nødvendig redskap for å holde gode kniver skarpe.

Sagaform EDGE brødkniv. Selges blant annet hos www.glassoginterior.no.

Godt stell av kjøkkenkniv

Oppbevar knivene i et eget knivstativ eller på en magnetlist på veggen. Ikke la dem ligge inntil hverandre i en skuff. Da blir de fort sløve og ubrukelige. Kniver skal vaskes hver for seg under rennende, varmt vann.

En god kjøkkenkniv har ingenting i en oppvaskmaskin å gjøre! Kjøp deg et knivstål, slik at du kan holde kniven jevnt skarp. Gjør det til en god vane å skjerpe kniven før arbeidet begynner. Den bør skjerpes 5-10 ganger på hver side.

Kai Shun universalkniv. Selges blant annet hos Tilbords.

Hva er en god kjøkkenkniv?

Knivskaftet skal være av solid materiale og formet slik at det ligger godt i hånden; formen må være slik at hånden ikke kan gli ut på selve knivbladet. Herdet tre er behagelig å holde i, mens plast og nylonskaft lett blir glatte og varme. Bladet bør gå inn i skaftet og være festet med gjennomgående nagler. Knivbladet skal være stødig og laget av rustfritt, herdet stål.

Ståltyper

Mange ulike typer stål benyttes til knivproduksjon. Det som skiller én kniv fra en annen er først og fremst hardheten på stålet. Hardheten bestemmes av selve stålkvaliteten, samt oppvarmings- og nekjølingsprosessen knivene gjennomgår under produksjon.

Kniver med keramisk blad

Keramiske kniver er laget av et hardt materiale som er kjemisk sammensatt. Dette kan være opp til åtte ganger hardere enn stål, og gjør at kniven holdes skarp lenge.

Hovedtyper av kniver

Utstansede kniver (platekniver) – er lette, og knivbladet har samme tykkelse hele veien gjennom. Knivene fremstilles på maskiner som stanser ut stålet, polerer, sliper og setter på skaftet. Om du bør velge skaft i tre eller plast er på mange måter er smakssak, men de beste knivskaftene er i polypropylen. Dette materialet er slagfast, kan steriliseres og er fargebestandig. Disse knivene er forholdsvis rimelige. 
 
Helsmidde kniver – har en kraftig klinge med ”bryst” som sikrer optimal balanse mellom blad og skaft. Dette er mer robuste kniver, som fremstilles for en stor del ved håndverk, og er derfor dyrere. Utgangspunktet er en rundt stålstang som smies til. Jernet varmes først til rundt 1200 grader og smies gjerne flere ganger. Etterpå herdes jernet, noe som sikrer den rette bløthet og smidighet i stålet.

Dette burde du vektlegge:

• Behov –Hva skal du bruke den til? Lager du mye mat?

• Kvalitet

• Vekt/balanse; –Hvordan ligger den i hånden?

• Design – Hvor viktig er utseendet for deg?

• Prisnivå – Pris i forhold til bruk.

Her får du mer info om kniver: www.oyo.no , www.tilbords.no , www.jernia.no

Kilder: Til Bords, Jernia og Matprat.