Velg en smart kjøkkenkran

Kullsyre eller varmt vann direkte fra kranen, eller en fin designservantkran i farge? Her er noen av vårens mest trendy kjøkkenkraner.

Fargeglad og energieffektiv

Gustavsbergs Coloric finnes i fem farger, blant annet denne i Heavenly Champagne.

Coloric er utrustet med den vannbesparende teknikken Eco-tap, som innebærer at kjøkkenkranen automatisk går tilbake til en forhåndsinnstilt vannmengde når man slipper spaken.

Det forhåndsinnstilte vann-nivået er nok til å vaske opp med, og kan justeres til ønsket nivå.

Pris fra: 3 972 kroner.

www.gustavsberg.no

Miljøvennlig og fokus på design

Den oppdaterte kjøkkenkranserien Mora Cera har skandinavisk designprofil og har Eco Safe-symbolet som innebærer alt fra energi- og vannspareteknikk i kranen til miljøvennlig produksjon på fabrikken.

Kjøkkenkranen er også ESS-merket. Sammenlignet med andre kraner som ikke er ESS-merket kan man spare 30 prosent på forbruket av varmt vann.

Pris: fra 1 495 kroner.

www.moraarmatur.no

Slår av oppvaskmaskinen

Vannskader i norske hjem koster milliarder av kroner hvert år. En stor andel av disse skjer på kjøkkenet.

Den hyppigste årsaken til vannskader på kjøkkenet skjer i tilknytning til oppvaskmaskinen.

Cubista ha automatisk selvlukkende ventil, i form av en knapp på siden, som gjør at risikoen for å rammes av vannskade mellom oppvaskmaskinen og kranen minimeres.

Pris fra: 3 999 kroner.

www.oras.com/no

Kranen for alle

Kranen åpnes og lukkes med en lett berøring

Ved utviklingen av kranen Clover Easy hadde man personer med spesielle behov i tankene.

Den skulle være lett å bruke for ung eller gammel, sterk eller svak, frisk eller syk. Kranen åpnes og lukkes med en lett berøring med en hånd eller en arm. Clover Easy har fått en utmerkelse ved utdelingen av Red Dot Design Award 2012.

Kranen kan stenge av varmtvannet ved ønsket maksimumstemperatur samt begrensning av vanntilførselen.

Pris fra: 2 245 kroner.

www.damixa.se

Varmefunksjoner

Hvis du vil ha mer fra kjøkkenkranen enn varmt og kaldt vann kan du velge en kran fra Grohe Red system.

Kolleksjonen har to kranstørrelser, Duo og Mono, og to berederstørrelser på 4 og 8 liter.

Den store Duo-modellen erstatter en standard kjøkkenkran og lar deg tappe kokende vann i tillegg til vanlig, blandet vann.

Pris fra: 14 499 kroner.

www.grohe.no

Kokende vann

Tidligere var Quooker en separat kran som ble montert fast i benkeplaten sammen med den vanlige kjøkkenkranen, men nå finnes et nytt produkt – Quooker Fusion – der man kan få vannet kaldt eller få rent vann i samme kran som det varme vannet.

Kranen har dobbelt trykk og er utstyrt med en funksjon for barnesikring. Risikoen for å bli brent av det varme vannet er sterk redusert da vannet kommer som en lett spray blandet med luft.

Pris fra: 11 900 kroner.

www.quooker.no

Tenk på dette når du bytter kran

Jesper Broth, servicemontør på Stuvsta Rør i Huddinge i Sverige, tipser om hva man skal tenke på når man bytter kjøkkenkran.
− Den vanligste feilen når man kjøper ny kjøkkenkran er at man ikke sjekker om den er godkjent for 10 bar. Mange er opptatt av en fin kran, men kan ofte kun være godkjent for 5 bar.

Hva skjer om man monterer en slik kran?
− Om det blir vannskade med en kran som kun har 5 bar vil hjemforsikringen ikke dekke vannskaden. Det skal stå på kartongen eller på produktbeskrivelsen at kranen skal være godkjent for 10 bar.

Kan jeg skifte blandebatteri selv?
− Hvis du stiller dette spørsmålet så kan du ikke det. Enten kan man dette eller ikke. Det kommer stadig nye regler og vi i bransjen går regelmessig på kurs i vannsikkerhet for å bli sertifiserte montører. Jeg synes ikke ufaglærte skal montere kjøkkenkranen selv. Konsekvensene kan bli store og kostbare om man gjør feil.

Noen andre råd?
− Unngå kraner fra lavprisleverandører. Dersom de er godkjent for 10 bar er risikoen at de billige kranene inneholder bly.