Du har funnet en kul oppskrift på nett som du gleder deg til å prøve, men i det du setter igang oppdager du at det er utrolig mye grønnsaker som skal kuttes opp. Du setter igang, men innser etterpå at skjæreteknikken kanskje ikke er på sitt aller beste.
Når grønnsakene er ferdigkutta etter aaaaltfor lang tid, ser det ut som om du har kuttet grønnsaker med bind for øynene.
LES OGSÅ: Slik lykkes du med kjøkkenhagen
Vi har derfor funnet frem til de beste triksene for å skjære ulike type grønnsaker som en proff!
1. Løk
Det finnes flere måter å skjære en løk på. Hvilke metoder som er best, kommer helt an på hvilket resultat du ønsker.
Om du vil ha hele løkringer, som for eksempel passer utmerket som tilbehør på hamburgere, starter du med å skjære bort rotenden av løken. Så er det bare å skjære videre fra den ene enden til den andre.
Ønsker du derimot halve løkringer, starter du med å skjære løken i to, forså å legge den flate siden mot fjølen. Deretter kan du velge om du vil skjære fra den bredere siden eller den tynnere siden. Det kommer an på hvilken størrelse du ønsker.
For å få perfekte, små løkbiter til for eksempel tacoen, skjærer du løken i to, forså å fjerne skallet. Skjær deretter løken i vanrette linjer inn mot rotenden, og deretter lodrette linjer.
Pass på så du ikke skjærer løken helt av ved rotenden. På denne måten vil bitene holde seg på plass, slik at det blir lettere å skjære.
2. Gulrot
Gulroten kan også skjæres på flere måter, avhengig av hva du ønsker å bruke den til.
Har du lyst på gulrot som snacks med litt dip ved siden av, skjærer du først gulroten i to, forså å dele de to bitene i to igjenl. Ønsker du enda tynnere deler, kan du dele de på nytt en gang til.
For å dele gulroten i tynne skiver, som for eksempel passer godt til fiskeretter, tar du den ene delen av gulroten, skjærer den i to og legger den rette flaten mot fjølen, forså å skjære den i tynne, avlange skiver.
Halve gulrotringer som gjør seg godt i supper, får du ved å skjære gulroten i to, og kutte den fra rotenden og videre oppover. Ønsker du enda mindre biter, kan du kutte den halve delen i to, forså å skjære den i biter.
3. Paprika
Ønsker du avlange paprikastrimler, bør du starte med å kutte paprikaen i to. Legg deretter paprikaen med skallet ned mot fjølen. Hvis du ikke har en skarp nok kniv kan kniven nemlig skli på det glatte skallet.
Skjær så paprikaen i den bredden du selv ønsker. Når du har gjort det, er det også lettere å skjære paprikaen i mindre biter. Da samler du bare de avlange delene, og skjærer de samlet i små biter.
Så lett har du paprikabiter, som er ypperlig til tacoen eller grønsaksfatet.
4. Sellerirot
Selleriroten er en ypperlig snacks grønnsak, som smaker utrolig godt til dip. Det eneste du trenger å gjøre er å skjære bort endene, forså å dele selleriroten i så mange deler som du selv ønsker.
Ønsker du derimot å bruke selleriroten til supper elle andre matretter, kan du skjære den avlangs nedover, forså å kutte den videre i små biter.
Du kan også få enda mindre biter ved å dele de to delene du allerede har i to en gang til, før du kutter de opp i biter.