Slik overlever krydderurter best på kjøkkenbenken

Bare ørlitt stell kan forlenge levetiden betydelig.  

Har du noen gang plukket med deg basilikum hjem fra butikken, brukt tre eller fire blader og deretter se den dø rett foran øynene dine to dager etterpå? Her får du tipsene som gjør at dine krydderurter overlever lengst på kjøkkenbenken.

Det er fryktelig frustrerende å kaste potten med det visne i når man hadde forestilt seg en minihage på kjøkkenet.

Gode krydderurter starter i butikken

Urtene i potter som man får kjøpt på butikken er ofte drevet frem hardt, slik at de skal bli spiseklare fortest mulig.

Informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Gerd Byermoen, forteller at årsaken til at krydderurter dør så fort kan være på grunn av mangel på lys, spesielt nå i vinterhalvåret.

– På butikken bør man se etter krydderurter som ser friske og sunne ut. Basilikum, som er en av de krydderurtene vi kjøper aller mest av, er svært ømfintlig for kulde. Temperaturen må ikke være under 12 grader, selv under transporten hjem fra butikken. Den tåler heller ikke trekk fra vinduet.

Foto: Getty Images

Mye lys og luft

For at urtene skal leve lengst mulig, anbefaler Byermoen å få den ut av plasten så fort du kommer hjem fra butikken.

– Plant den gjerne om i en større potte, men man kan også sette planten på en skål og vanne den der. La den stå i vannet i 10-15 minutter før du løfter den av og lar den puste.

En grei huskeregel er at jo varmere du har det på kjøkkenet, jo mer lys trenger planten.

For restene

Hvis du er så heldig at du holder den i livet i mer enn en måned, bør du finne frem gjødselen.

– Har du kjøpt mer urter enn du får brukt friskt, kan de fleste fryses. Du kan også lage bunter og henge opp med bladene ned på et tørt og luftig sted. Når bladene er helt tørre, kan du rispe dem av stilen og oppbevare dem i et tett glass eller boks. Deretter kan du lage en deilig te av for eksempel timian, avslutter Byermoen.

Vil du ha flere smarte tips: Abonner på vårt nyhetsbrev!