Når bør du bytte stekepanne?

En stekepanne med teflonbelegg kan vare i mange år - helt avhengig av hvordan du bruker den.

I følge innkjøpssjef Espen Nordheim i Elkjøp bør bør en non-stick stekepanne (ofte omtalt som teflonpanne) av god kvalitet holde i minst seks-syv år.

Men holdbarheten på en stekepanne forringes hvis man bruker stålredskaper og for høy temperatur når man steker. 

Det har tidligere vært diskusjon rundt non-stick-produkter og helseskader.

Tidligere inneholdt belegget det giftige stoffet PFOA (perfluoroktansyre), men EU har strammet inn hvilke stoffer som kan brukes.

I Norge ble det nedlagt forbud mot å produsere, importere, eksportere og omsette forbrukerprodukter som inneholder PFOA fra 1. juni 2014.

– Det giftige stoffet PFOA, som tidligere ble brukt i produksjon av non-stick stekepanne, kan lekke ut av belegget ved høye temperaturer og er ikke lenger tillat å bruke i teflonpanner og teflongryter, sier Nordheim.

Ikke stek for hardt

Panner og gryter med non-stick-belegg passer ypperlig til fettfri steking, og er lett å vedlikeholde.

Når du skal kjøpe ny panne er det smart å gå for en med tykk bunn – da får du jevnere varme. I tillegg varer belegget i pannen lenger.

Teflon tåler opp mot 260 grader. Ved høyere temperaturer blir non-stick-effekten borte og maten vil feste seg i pannen.

– Derfor er det viktig at man ikke steker for hardt. Dessuten skal man kun bruke redskaper av tre eller plast for å slippe å få riper i belegget, sier Nordheim.

Ikke farlig å få i seg

Det er ikke farlig å få i seg non-stick-belegg, men det er lite apetittlig å få små sorte biter i maten.

I følge Ikea følger flakene fordøyelseskanalen og tarmkanalen uten at kroppen tar opp fremmede stoffer.

Men om pannen har begynt å «flasse» bør du bytte den ut.

Stek i nøytral olje

Hva man steker i er ikke likegyldig.

– Smør er ikke alltid heldig, fordi det har lav temperaturtoleranse. Ved temperaturer over 150 grader vil smøret bli brunt, noe som betyr at det forkulles og omdannes til tjære. Tjæren vil legge seg som en hinne på toppen av non-stick belegget, slik at non-stick effekten blir borte. Det samme skjer med olivenolje ved for høy temperatur, sier Nordheim.

Ifølge Nordheim er en nøytral olje, som for eksempel solsikkeolje eller rapsolje, det beste å bruke til steking.

Spesielt hvis man skal steke noe som krever høy temperatur.

– Så kan smøret tilsettes mot slutten for å få den gode smaken. Steker man pannekaker, som ikke trenger så høy temperatur, går det fint å bruke smør, sier han.

Vedlikehold av teflon

Generelt for non-stick panner er at de bør vaskes for hånd med varmt vann og alltid med fettoppløsende oppvaskmiddel.

– Pannene vil ta skade av flere omganger i oppvaskmaskinen med sterke såpemidler. Skulle noe feste seg fast under pannen, kan det fjernes med en lett slipende grytesvamp. Det viktig å huske å kjøle ned stekepannen før du begynner å rengjøre den, sier produktsjef Jens Toft i stekepanneprodusenten Tefal.

For å forlenge holdbarheten kan man gni inn pannen med olje en gang i blant, spesielt hvis den har blitt vasket i oppvaskmaskinen.

Skal du kvitte deg med den utslitte teflon-panne bør du ikke kaste den i søppeldunken, men levere den på en miljøstasjon.