Nå er det tid for opprydding både inne og ute etter en lang vinter. Sorter avfallet ditt og husk å kast søpla på rett sted.
Det er urovekkende at søppelmengdene øker og øker, derfor er det viktig at hver og en av oss tar sin del av ansvaret slik at vi kvitter oss med avfallet så smidig som mulig gjennom aktiv kildesortering.
– Antall kilo levert søppel til materialgjenvinning øker og det er i alle fall et positivt tegn, sier miljørådgiver Brita Haneberg i Grønn Hverdag.
– I løpet av de senere årene har det for alvor gått opp for folk flest at vi har et globalt klimaproblem. Global oppvarming skyldes blant annet høytrykk i produksjonen av varer og tjenester, med stort utslipp av CO2. Vi er også blitt mer bevisste på at jordens ressurser er begrensende, og materialer må gjennvinnes for å dekke behovene til en økende befolkning.
– Med økt bevissthet knyttet til gjenvinning kan man hindre enda større belastning på naturen og skadelige drivhusgasser. Det satses nå på større fokus rundt avfallshåndtering og kildesortering enn noen gang tidligere, sier Haneberg.
I Oslo startet Renovasjonsetaten et pilotprosjekt for kildesortering og avfallshåndtering i deler av byen fra 1. oktober 2009. Da ble det innføret et utvidet kildesorteringssystem for plastemballasje og matavfall. Abonnentene har fått utdelt grønne og blå plastposer. Plastemballasje legges i de blå posene, og matavfall i de grønne posene. De fargede posene skal sorteres fra restavfallet ved to nye optiske sorteringsanlegg. Matavfallet skal blant annet brukes for å produsere biogass.
– Målet på sikt er å få iverksatt et så godt avfallhåndteringssystem og kildesortering at mesteparten av søpla kan brukes til å produsere ny energi eller til gjennvinng, håper Brita Haneberg. Dermed blir søpla et mindre onde enn hva som er tilfelle i dag.
Nye miljøstasjoner for kildesortering
I dag er det utplassert egne miljøstasjoner for kildesortering både i byer og i distriktene der man kan levere fra seg flasker og glass, miljøskadelig avfall som lysrør og malingsspann, samt separate dunker til papir. De fleste kommuner i landet har jevnlig innhenting av papir kastet i spesialmerkede dunker.
Rundt omkring i flere kommuner jobbes det også nå med et mer effektivt og renslig søppelhåndteringssystem, der søppeldunkene graves ned under bakken. Over bakken står det en sjakt som søpla kastes ned i. Når søppelbilen kommer for å tømme avfallet, kobles en slange til sjakten som suger ut avfallet og rett inn i tanken til søppelbilen.
Flere kommuner har allerede fått dette systemet på plass, andre vil innføre det i nær fremtid. Renere miljø kan starte allerede på kjøkkenet med kildesortering. En beholder til flasker og bokser, en til plastartikler og en til papir. Dette kan være en begynnelse, så er man i gang, uten de store investeringer, for å redusere miljøskadene.
Fakta:
Mer informasjon om kildesortering og gjenvinning i Norge finner du på www.loop.no
Du finner også nyttig info her:
- Norsk returkartong AS, www.grontpunkt.no
- Norsk Resy AS, www.resy.no
- Plastretur AS, www.grontpunkt.no
- Norsk glassgjenvinning AS, www.glassgjenvinning.no
- Renas AS, www.renas.no
- Resirk AS, www.resirk.no
- Batteriretur AS, www.batteriretur.no